SVE MERE NA JEDNOM MESTU: Od danas na snagu stupa jedna NOVA! Beograđani, opametite se dok ne bude kasno - KORONA DIVLJA
Foto: Ana Paunković

nemamo nova žarišta

SVE MERE NA JEDNOM MESTU: Od danas na snagu stupa jedna NOVA! Beograđani, opametite se dok ne bude kasno - KORONA DIVLJA

Društvo -

Članica Kriznog štaba Srbije dr Darija Kisić Tepavčević komentarisala je novu meru koja stupa na snagu danas.

Reč je o skraćenju radnog vremena ugostiteljskih, trgovinskih i zanatskih objekata na 23 sata. Razlog za uvođenje ove mere po rečima dr Darije jeste što je ustanovljeno da su za trenutni porast broja novozaraženihu Srbiji, a posebno u Beogradu, razlog masovna slavlja, žurke i okupljanje u klubovima.

"Epidemiološko istraživanje pokazalo je da su ta mesta gde se najviše prenosio virus. Čujemo komentare da 'virus ne može da se prenosi posle 23', to nije istina, može, naravno. Ali ova mesta su najrizičnija jer se ne poštuju propisane mere", istakla je dr Darija.

O tome kakva je situacija u zemlji i da li imamo nova žarišta, kaže:

"Srećom, nemamo žarišta. U Kragujevcu, Kraljevu, Novom Sadu, Trsteniku postoje sporadični slučajevi povećanog broja zaraženih, ali to su apsolutno mali brojevi", kaže dr Kisić.

U slučaju da bude pogoršanja situacije, da li nas očekuju rigoroznije mere?

"Sve mere koju su sada uvedene su i te kako dovoljne i efikasne, ali ako ih se pridržavamo. Ako se ne budemo pridržavali, sledeća neka mera bi bila povećanje rigoroznosti u sankcijama", kaže dr Darija.

O sportskim događajima

Odluka je da se sportske manifestacije ne održavaju uz prisustvo publike. I kada smo imali dozvolu, i tada su bile propisane sve striktne mere ali se nisu poštovale. takvo okupljanje bi se smatralo faktorom visokog rizika.

O kažnjavanju građana zbog nepoštovanja mera

Nema inspekcije niti konrtrole da može da kontroliše svako vozilo, ako se sami ne pridržavamo. Ako želimo da tržni centri rade, ne sme biti posetilaca koji ne nose maske. Ako svi zajedno ne budemo radili, nećemo uspeti.

Potencijalna žarišta osim Beograda

Već danima više od polovine zaraženih je iz Beograda, logično je da najviše ima inficiranih u gradu gde ima najviše stanovnika. Nismo imali zaražavanje ni u jednom privrednom objektu, uglavnom su to mlađe osobe i sporadični slučajevi. Možemo da kažemo da nemamo nijedno žarište, ali ne treba ni da dočekamo da nam se ona dese da bismo reagovali.

O kontroli ugostiteljskih objekata

Postoje oni koji ne poštuju radno vreme i ima onih koji reklamiraju žurke i znamo da postoje oni koji nemaju dovoljno mesta za sve goste. Biće rigoroznije kontrole, posebno ono što je u nadležnosti komunalne milicije, koja će kontolisati radno vreme.

Krizni štab održao je danas sednicu na kojoj su razmatrane mere za suzbijanje predstojećeg trećeg talasa epidemije virusa korona koji bi prema najavama epidemiologa trebalo da se dogodi u novembru.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track