PONOS SRBIJE I PRAVOSLAVLJA: Vernici ushićeni mozaikom u Hramu Svetog Save (FOTO)
Foto: Tamara Trajković

rEMEK DELO

PONOS SRBIJE I PRAVOSLAVLJA: Vernici ushićeni mozaikom u Hramu Svetog Save (FOTO)

Društvo -

Svetinja na Vračaru juče je otvorila vrata građanima, koji su prvi put mogli da vide velelepno umetničko delo, na kojem je četiri godine radilo 600 ljudi

Hram Svetog Save na Vračaru juče je, na praznik Svete Petke, otvorio svoja vrata, te je na stotine posetilaca imalo priliku da prvi put vidi velelepni mozaik, koji se prostire na površini od oko 15.000 kvadrata i sadrži više od 50 miliona delića!

Impresivno

Vernici kažu da je ovaj hram već sada, iako se završetak radova očekuje za najviše dva meseca, zbog svoje jedinstvenosti najlepši na čitavom Balkanu i da bi njime trebalo da se ponose ne samo Srbi već i čitav pravoslavni svet!

foto: Tamara Trajković

Nekoliko stotina vernika juče je, na Svetu Petku, pohitalo da se pomoli u Hramu Svetog Save i vidi impresivan mozaik, koji je rađen četiri godine, a završen pre neki dan. Ovo izuzetno umetničko delo teško je 320 tona, a na njemu je radilo čak 600 ljudi, od čega - 300 umetnika mozaičara.

Vernici su lagano i u miru, s maskama na licu, ulazili u Hram. Na njihovim licima čitalo se oduševljenje i ponos.

Aleksandra Dimitrov iz Beograda kaže za Kurir da je ova svetinja nešto najlepše što je videla u životu.

foto: Tamara Trajković

Najlepši na Balkanu

- Bila sam u Crkvi Svetog Marka u Veneciji, koja je sva u zlatu. Posetila sam ogromnu katedralu u Estragonu u Mađarskoj, a upoznata sam i sa arhitekturom drugih crkava u svetu. Međutim, ovo je nešto najlepše što sam videla. Ogroman mozaik na tako širokoj kupoli je nešto što je zaista jedinstveno. U Hramu sam dobila i blagoslov za spasenje i zdravlje i duboko sam dirnuta zbog svega - rekla je Dimitrova, kojoj je inače Sveta Petka i slava.

Mozaik, kao i celokupan izgled Hrama dubok utisak je ostavio i na Beograđane Vojislava i Lejlu Gavrilović.

- Obilazim hramove. Bio sam u Rusiji, kao i dva puta u Jerusalimu i tri puta na Hilandaru, ali ovo je stvarno veličanstveno - kaže Vojislav, dok njegova supruga Lejla dodaje da joj je drago što su vrata Hrama otvorena baš na veliki praznik Svetu Petku.

foto: Tamara Trajković

- Ovo je veliki dan i za Srbiju i za pravoslavlje. Svi bi trebalo da se ponosimo Hramom, a posebno mladi, na kojima svet ostaje - zaključuje ona.

VLADIKA STEFAN

Završetak radova za dva meseca

Vladika Stefan Šarić, vikarni episkop patrijarha Irineja i starešina Hrama Svetog Save, kaže za Kurir da smisao radova nije u tome da ljudi vide samo lepu unutrašnjost i spoljašnost Hrama već i da shvate lepotu onoga što nose u sebi, kao i lepotu Svetog Save, čiji put svi treba da sledimo:

- Najkompleksniji radovi su završeni. Ostao je još pod i zbog toga će Hram opet biti privremeno zatvoren. Računamo da će svi radovi biti gotovi za mesec, dva.

Kurir.rs/ Ružica Kantar Foto: Tamara Trajković

1 / 26 Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track