ISPRAĆAJ MITROPOLITA AMFILOHIJA

PATRIJARH IRINEJ NAD ODROM MITROPOLITA AMFILOHIJA: Njegovo ime biće upisano zlatnim slovima u srpskoj istoriji KURIR TV

Društvo -

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej kazao je na odru mitropolita Amfilohija da je mitropolit tamo "gde ćemo svi jednog dana biti".

On je kazao da je mitropolit dolaskom na dužnost dočekao narod otuđen od vjere, prazne manastire bez monaštva...

"Uz pomoć Božju je krčio korov na njivi Gospodnjoj, obnavljajući ono što je napušteno",kazao je Irinej.

- Danas smo se sabrali da molitveno ispratimo gospodu našeš mitropolita Amfilohija, tamo gde ćemo svi jednoga dana biti. Hrabro i požrtvovano se borio za opstanak pravoslavne vere u Crnoj Gori.

Po ustoličenju susreo se sa neverovatnim problemima i narod otuđen od vere. Većina hramova pretvorena u torove za stoku, manastiri bez monaštva, jednom rečju, duhovna zapuštenost u čitavom narodu.

Uz pomoć božiju, upornim trudom i naporom, Amfilohije je krčio korov na njivi gospodnjoj. Umesto zvona sa ovaca i koza nastanjenih u hramove, zazvonila su crkvena zvona i umilini slavopoj Bogu. Počeo se sabirati narod, obnovljena jesveštenstvo i monaštvo, a time i vera u narodu, za relativno kratko vreme Crna Gora vaskrsavala i postajala ugled srpskoj crkvi i srpskom narodu. Duhovno obnovljena Crna Gora sa mitropolitom Amfilohijem na čelu imala je snagu da se odupre i da stane na odbranu svojih svetinja, da podigne duh i ugled svoga imena koga je prethodna vlast svela na nacionalnu manjinu. Pokretač svih obnova bio je upravo blagopočivši mitropolit.

Podržan narodom i sveštenstvom, zato će njegovo ime biti upisano zlatnim slovima u srpskoj istoriji kao ugledne ličnosti, cenjen i poštovan u celom pravoslavlju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track