PREMIJERKA BRNABIĆ NA KONFERENCIJI SWISS DIGITAL DAYS: Srbija se priključuje evropskom dijalogu o digitalizaciji
Foto: Vlada Srbije

održava se po četvrti put

PREMIJERKA BRNABIĆ NA KONFERENCIJI SWISS DIGITAL DAYS: Srbija se priključuje evropskom dijalogu o digitalizaciji

Društvo -

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić učestvovala je danas kao specijalni gost na konferenciji „Swiss Digital Days“.

Konferencija se održava po četvrti put, uz učešće velikog broja partnera iz privrede, nauke i javnog sektora.

Premijerka Brnabić istakla je u obraćanju da digitalizacija ostaje jedan od prioriteta nove Vlade Srbije. Ona je rekla da vlada ostaje posvećena jačanju saradnje sa organizacijama civilnog sektora koje se zalažu za digitalizaciju.

U okviru konferencije „Swiss Digital Days“, organizacije iz Švajcarske, Švedske, Srbije, Ukrajine, Poljske, Lihtenštajna i Grada Beča, potpisale su Pismo o namerama o saradnji u domenu javnog dijaloga o digitalizaciji. Među potpisnicima je Inicijativa „Digitalna Srbija“.

foto: Vlada Srbije

- Izuzetno mi je drago što je organizacija iz naše zemlje, Inicijativa „Digitalna Srbija“, među organizacijama koje su potvrdile posvećenost daljem jačanju javnog dijaloga o digitalizaciji. To je još jedna potvrda da se naša zemlja pozicionira među evropskim liderima u ovoj oblasti - istakla je predsednica Vlade Srbije.

- Budući da ovako široko postavljene inicijative obično dolaze od vlada, posebno mi je drago što nezavisne organizacije kao što je Inicijativa „Digitalna Srbija“ zajednički pokreću i sprovode aktivnosti u cilju promovisanja prilika koje nam je digitalizacija donela. Mislim da ova saradnja može da bude vrlo važan element u građenju digitalne budućnosti Evrope i njene ekonomije - istakao je direktor Inicijative „Digitalna Srbija“ Nebojša Đurđević.

Pored organizacije Inicijativa „Digitalna Srbija“, potpisnici Pisma o namerama su i organizacije iz Švajcarske (Digitalswitzerland), Švedske (Swedish Digital Day Initiative), Ukrajine (IT Ukraine Association), Poljske (Digital Poland Foundation), Lihtenštajna (Digital-liechtenstein), kao i Grada Beča (Amtsführender Stadtrat für Finanzen, Wirtschaft Digitalisierung und Internationales Stadt Wien).

Brnabić je rekla da je cilj vlade da Srbija postane jedan od vodećih digitalnih habova u Evropi. Naši potencijali posebno u oblasti ljudskih resursa, već su globalno prepoznati. Tako je, prema oceni „Startup Genome“, beogradski i novosadski startap ekosistem uvršten među pet najboljih u svetu kada je reč o kvalitetnom i dostupnom inženjerskom kadru.

Govoreći o najvažnijim rezultatima u prethodnom periodu, premijerka je rekla da je napravljen veliki napredak u oblasti elektronske uprave i u oblasti obrazovanja. „Zahvaljujući uvođenju e-Uprave i različitih elektronskih servisa, od juna 2017. godine do danas sačuvali smo 15.000 stabala“, rekla je Brnabić.

Srbija je posebno prepoznata kao lider u reformi obrazovanja u Evropi: premijerka je rekla da je vlada, zajedno sa Inicijativom „Digitalna Srbija“, radila na uvođenju programiranja kao obaveznog predmeta od 5. razreda osnovne škole, uvođenju novog predmeta „Digitalni svet“ u 1. razredu osnovne škole, kao i na uvođenju specijalizovanih IT odeljenja u gimnazijama. Vlada takođe investira oko 100 miliona evra u oblasti inovacione infrastrukture – naučno-tehnološki parkovi, startap centri, naučni instituti i univerzitetska infrastruktura. Uvedeni su takođe i posebni pravni i finansijski podsticaji za istraživanje i razvoj, startap investicije i privlačenje stranaca za zapošljavanje i rad u našoj zemlji.

foto: Vlada Srbije

U razgovoru o izazovima digitalizacije u Evropi, Brnabić je rekla da je najveći izazov fragmentirano evropsko tržište u toj oblasti, u poređenju sa SAD i Kinom. „Intenzivnija saradnja među evropskim zemljama, bolja saradnja u razmeni znanja i iskustva, neophodni su za jačanje jedinstvenog evropskog tržišta i njegovu konkurentnost na globalnom nivou“, rekla je Brnabić, i dodala da je potrebno da svi zajedno radimo na digitalnoj budućnosti Evrope.

Govoreći o izazovima digitalizacije u vreme pandemije covid-19, premijerka Brnabić je rekla da je sve ono što je urađeno od juna 2017. godine, imalo efekta upravo u vreme pandemije: zahvaljujući investicijama u obrazovanju, uvođenju digitalnih udžbenika i digitalnih učionica, Srbija je među retkim zemljama u Evropi u kojima učenici nisu izgubili ni jedan čas nastave u toku ove godine. Ona je zaključila da će investicije u oblasti obrazovanja biti prioritet i u mandatu nove vlade.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track