RASPUST ZBOG KORONE: Đaci, studenti i mališani kod kuće sledeće nedelje!
Foto: Zorana Jevtić

kURIR SAZNAJE: kRIZNI ŠTAB DANAS NAJVEROVATNIJE DONOSI ODLUKU

RASPUST ZBOG KORONE: Đaci, studenti i mališani kod kuće sledeće nedelje!

Društvo -

Cele sledeće nedelje u školu verovatno neće ići ni osnovci ni srednjoškolci, a razgovaraće se i o tome da fakulteti odu na mini-odmor, pa možda čak i vrtići, naglasio za Kurir dr Branislav Tiodorović uoči današnje sednice kriznog štaba

Korona danima ne posustaje, za poslednja 24 sata imamo čak 2.281 zaraženog i 11 žrtava, pa je za danas zakazana sednica kriznog štaba. Prof. dr Branislav Tiodorović kaže za Kurir da će krizni štab razmatrati to da učenici svih osnovnih i srednjih škola odu na raspust cele sledeće nedelje kako bi se zaustavilo širenje virusa. On ističe da će se razgovarati i o mogućnosti da i fakulteti odu na jednonedeljni odmor, pa čak i vrtići.

Tiodorović je naveo da je krizni štab razmatrao mogućnost da sve škole u zemlji budu na raspustu od ponedeljka, 9. novembra, do petka, 13. novembra, i da se đaci u ponedeljak, 16. novembra, vrate u klupe.

- Procenjujem da ćemo imati pik korone između 10. i 15. novembra i zato je važno da svi poštujemo mere. A želimo i da produžavanjem jesenjeg raspusta spustimo i kontrolišemo epidemiološku krivu. Raspust je po školskom planu trebalo da bude za osnovce od 11. novembra, kada je državni praznik Dan primirja, do 13. novembra. Raspust bi bio za đake u celoj Srbiji, pa i Vojvodini, koja inače ima malo drugačiji kalendar od ostatka Srbije. Iako za srednjoškolce u kalendaru nema jesenjeg raspusta, već samo slobodan taj 11. novembar, i za njih bi ga trebalo uvesti - istakao je Tiodorović i dodao:

- Bilo bi dobro da i fakulteti odu na raspust sledeće nedelje jer su srednjoškolaci i studenti najveći prenosioci, u osnovnim školama i nema toliko zaraze. Naučno je dokazano da deca starosti do 10 godina nisu prenosioci korone i vrlo retko obolevaju. Ipak, za fakultete mora da se pita i akademska zajednica jer je univerzitet autonoman.

Na sednici kriznog štaba, kazao je Tiodorović, biće reči i o vrtićima.

- Postoji mogućnost i da vrtići ne rade sledeće nedelje. Ali tu je problem ko da čuva decu jer mnogi roditelji moraju da idu na posao. Isti problem je i sa produženim boravkom za mlađe osnovce. Po zakonu, dete do 12 godina ne bi trebalo da se ostavlja samo kod kuće - naglasio je Tiodorović.

Krizni štab će razgovarati i o radu ugostiteljskih objekata.

- Treba skratiti vreme rada svih ugostiteljskih objekata do 21 sat. A opcija je da i dalje rade do 23 sata, ali da se posle 21 ne toči alkohol i da nema žive muzike. Skroz bih zabranio živu muziku, jer i najbolji restorani ne mogu da obezbede bezbednu distancu. Znam da neki beogradski splavovi rade do šest ujutru. Nema opravdanja ni za policijski čas, ni za vanredno stanje, rigorozno sprovođenje i kontrola postojećih mera su ključni. I bez obzira na to ko su vlasnici splavova i noćnih klubova. Sada bi i selektivna zabrana kretanja u pojedinim gradovima bila besmislena jer je cela država zahvaćena - kazao je Tiodorović.

On je dodao da bi trebalo razmisliti i o tome da zabrana okupljanja bude smanjena sa 30 na 10 ili čak pet osoba:

- Ako ne budemo poštovali mere, možemo imati pikove i krajem novembra i u decembru, pa ćemo pacijente iz Beograda morati da šaljemo u unutrašnjost. Broj preminulih će, nažalost, da raste. Čim imate veći broj obolelih, imaćete i više preminulih. Odnos prema merama nije pitanje demokratije, nego civilizacije.

GORAN VESIĆ ZA KURIR

Nećemo skraćivati rad kafića

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, rekao je za Kurir da se za sada neće menjati radno vreme drugih ugostiteljskih objekata.

foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

- Čeka se donošenje ovog zakona, koji će komunalnoj miliciji i inspektorima dozvoliti da naplaćuju kazne. Imamo čak 3.000 kafića koji rade noću, te neće biti zatvaranja. Sve treba da radi, treba da se nađe mera, mora da se živi - rekao je Vesić.

PREDRAG KON

Raspust treba da se produži

I Predrag Kon rekao je da se ozbiljno razmišlja da se produži jesenji raspust za osnovce. Naglasio je da je sistem napravljen tako da škole ne moraju da se isključuju, ali da ima smisla dati duži „predah“, kada je već planiran jesenji raspust:

foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

- U školama su još uvek pojedinačni slučajevi zaražavanja, bila su tri klastera u srednjim školama u Beogradu. Prošle nedelje bilo je zaraženih u 61 srednjoj školi i 57 osnovnih. To je dva i po puta veći broj zaraženih od nedelje koja joj je prethodila i povećavaće se i dalje.

NOVI SAD USVOJIO NOVE MERE ZA KLUBOVE

Kartice za ograničeno vreme

Gradski štab za vanredne situacije u Novom Sadu zabranio je rad bazena, spa-centara i sauna od 7. do 30. novembra, dok je klubovima preporučeno da ograniče vreme boravka gostiju tako što će izdavati numerisane i vremenski oročene karte. Štab je zabranio i sve manifestacije do kraja meseca, osim kulturno-umetničkih sa najviše 100 posetilaca u zatvorenom i na otvorenom prostoru, uz pridržavanje određene distance. Mogu da se organizuju samo redovna sportska takmičenja, bez publike, a sve ostale sportske manifestacije zabranjene su od 7. do 30. novembra. Na pijacama je obavezno nošenje maski.

foto: Beta / Dragan Gojić

Gradonačelnik Miloš Vučević nije isključio ni opciju skraćivanja radnog vremena ugostiteljskih objekata ukoliko se pogorša epidemiološka situacija u gradu ili ukoliko krizni štab donese takvu odluku na nivou države.

- Ovo je naš poslednji pokušaj i vapaj da ne idemo u vanrednu situaciju, da čuvamo zdravlje građana i ekonomiju grada. Imamo nekoliko teških nedelja pred sobom - rekao je Vučević.

DIMITROVGRAD

Zatvorene dve škole

Odlukom štaba za vanredne situacije opštine Dimitrovgrad, nastava u dve škole u tom mestu obustavljena je zbog slučajeva infekcije koronavirusom među zaposlenima. Do 20. novembra, kako je saopšteno, neće raditi OŠ „Hristo Botev“ i Gimnazija „Sveti Kirilo i Metodije“.

PREDLOG MINISTARSTVA PROSVETE

Nastava u ponedeljak i utorak onlajn

U Ministarstvu prosvete poručili su za Kurir da je njihov predlog da se nastava u ponedeljak i utorak organizuje onlajn za osnovce. - Naš predlog je da za učenike osnovnih škola u ponedeljak i utorak bude onlajn, ali će konačnu odluku o tome doneti krizni štab - rekli su u ministarstvu, u kom su prethodno saopštili da će krizni štab razmotriti uvođenje drugačije organizacije nastave u osnovnim i srednjim školama.

REKORDI I U REGIONU U BiH

čak 44 umrlih

foto: Kurir

U Bugarskoj su za 24 sata zaražene čak 4.054 osoba, najviše od početka epidemije, a preminulo je još 54 obolelih. Još crnji dan za nama bio je u Mađarskoj, gde je umrlo čak 84, a zaraženo 3.928 ljudi. U BiH je novozaraženih 1.908, a preminulih 44, od kojih 18 u Republici Srpskoj. U Hrvatskoj je za 24 sata koronom zaraženo 2.848, a preminulo 29 pacijenata, dok se u Sloveniji talas stišava, te je potvrđeno 1.685 novozaraženih, a umrlo 22 obolelih.

Čitajte KURIR!

Kurir.rs/ J. S.Spasić - R. Kantar Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track