SUDBINA BRAĆE ZA KOJU SE SUMNJA DA IH JE OTEO OVK: Majka Slobodanka 22 godine traži kosti dvojice sinova!
Foto: Privatna arhiva

TragičnO

SUDBINA BRAĆE ZA KOJU SE SUMNJA DA IH JE OTEO OVK: Majka Slobodanka 22 godine traži kosti dvojice sinova!

Politika -

Slobodanka Krstić (78) poslednji put je čula svoje sinove Miodraga i Milovana pre 22 godine, 24. juna 1998. Vraćali su se kolima iz Beograda i iz Kruševca su je pozvali i rekli: "Majko, napravili smo pauzu, još malo, pa dolazimo." Do svoje kuće, u mestu Rečane u opštini Suva Reka, nikada nisu stigli. Zauvek im se izgubio trag.

Njihova majka Slobodanka više od dve decenije bezuspešno pokušava da sazna zašto su kidnapovani ni krivi ni dužni i jedina nada joj je, priča za Kurir, da sazna gde su im kosti.

Osumnjičeni za njihovo ubistvo su, kaže, Hašim Tači, Fatmir Ljimaj i Kadri Veselji, tada članovi ozloglašene Dreničke grupe.

Bezuspešna potraga

- Miodrag je bio u Beogradu u bolnici i, kad je trebalo da izađe, drugi sin Milovan i sestrić Slobodan krenuli su kolima po njega. U povratku su se javili iz Kruševca i čekali smo da stignu. U pet po podne došao je jedan komšija, Albanac, i kad nam je rekao šta se desilo, moj muž se samo uhvatio za glavu, a ja nisam bila ni mrtva ni živa - započinje bolnu priču Slobodanka.

Istog trenutka svi su se dali u potragu.

- Bilo je mnogo naših komšija Albanaca koji su pritrčali u pomoć. Saznali smo da su ih oteli Hašim Tači, Fatmir Ljimaj i Kadri Veselji, da su u jednoj kući u šumi zarobili 20 osoba. Svedoci su pričali: "Svake noći po jednog ubiju, a Fatmir ih iznese." Ja neću da umrem dok ne saznam gde su njihove kosti! Samo moja duša zna kako mi je sve ove godine. Jedva sam ih othranila, ni sa kim se nismo svađali, živeli smo u miru i nikome ništa loše nismo uradili. Jedno pile da ti ode od kuće žao ti, kažeš: "Kuku, gde li je otišlo?", a ne deca rođena - kroz suze priča nesrećna majka.

foto: EPA / Valdrin Xhemaj, Profimedia

Da odgovaraju

Šest meseci od nestanka sinova i sestrića Slobodanki je umro i muž. Na vest da je potvrđena optužnica Tačiju i Veseljiju, kaže da se nada da će ih stići pravda. - Mnogo su ubijali. Mnogo su zla činili. Neće oni dobro proći, Bog odozgo će ih kazniti. Neka odgovaraju, neka kažu gde su kosti moje dece. Samo mi je želja da ih nađem, da izađem na grob kad su zadušnice i zapalim sveću - kaže Slobodanka.

Da srce prepukne

Deca ostala siročići

Miodrag (1964. godište) i Milovan (1969) imali su decu, koja su posle ove tragedije ostala bez oca.

- Milovan je imao dve ćerke, a Miodrag četvoro dece. Rođeni su s danom razlike, 9. i 10. novembra, i evo, ti dani baš dolaze i mojoj duši je tada još teže - kaže nesrećna Slobodanka, koja sama živi u Barajevu, gde je izbegla posle rata na KiM.

Kurir.rs/Silvija Slamnig

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track