tačno u podne u palati srbija

NOVE MERE KRIZNOG ŠTABA: Zabrana okupljanja više od 5, evo šta to u stvari znači! Na mini-raspustu za praznik i srednje škole

Društvo -

Zabrana okupljanja neće biti na nivou preporuke već će biti regulisana propisima, a odnosi se na organizovana okupljanja - proslave, seminare, kongrese

Kad je reč o kancelarijama, može više od 5 ali mora biti obezbeđena distanca od 2 metra odnosno 4 kvadrata po zaposlenom

U pozorištima i bioskopima već su na snazi distanca, obavezne maske sve vreme, posebna procedura ulaska i izlaska

BEOGRAD - Zbog alarmantne situacije u vezi s brojem novozaraženih korona virusom, Krizni štab Vlade Srbije za borbu protiv korone održao je danas u podne hitnu sednicu.

Nešto posle 15 časova ministarka dr Darija Kisić Tepavčević obratila se javnosti ispred Kriznog štaba sa najnovijim korona bilansom. Ona je rekla da se navršilo tačno osam meseci od prvog registrovanog korona slučaja u Srbiji i dodala da je od korone oboljevalo više muškaraca nego žena - njih nešto više od 53 odsto.

- Od početka epidemije u našoj zemlji čak 60 odsto obolelih pripadalo je uzrasnoj grupi od 30 do 50 godina - rekla je dr Kisić Tepavčević. Ona je dodala da nije bilo odluke za neke radikalnije mere, poput ograničavanja kretanja ili ograničavanje satnice rada.

- Situacija je izuzetno nepovoljna i nestabilna, to što je u nekim drugim zemljama lošije, ne sme da nas teši, navela je Kisić Tepavčević.

Ukazala je da je 10 preminulih u poslednjih 24 sata u našoj zemlji, veliki gubitak, a sve to pokazuje kakav je potencijal virusa, koliko je opasan i kako se brzo širi.

foto: Kurir Printscreen

OVO SU DVE NOVE MERE KRIZNOG ŠTABA

Krizni štab je danas na sednici doneo dve nove mere:

1. odsad važi zabrana okupljanja više od pet ljudi i unutra i napolju, evo šta to znači:

- zabrana okupljanja neće biti na nivou preporuke već će biti regulisana propisima, a odnosi se na organizovana okupljanja - proslave, seminare, kongrese

- kad je reč o kancelarijama, mora biti obezbeđena distanca od 2 metra odnosno 4 kvadrata po zaposlenom

- u pozorištima i bioskopima već su na snazi distanca, obavezne maske sve vreme, posebna procedura ulaska i izlaska

2. na produženom jesenjem mini-raspustu naredne nedelje su osim osnovaca i svi srednjoškolci. Tako bi se u ponedeljak i utorak išlo u školu a od srede svi bi bili na jesenjem mini-raspustu koji se poklapa s neradnim državnim praznikom Danom primirja u Prvom svetskom ratu koji se praznuje 11. novembra.

- Sada smo odlučili da i srednjoškolci imaju 'mini raspust' u isto vreme, tako da tri dana đaci neće pohađati školu. Videli smo da se školska sredina nije pokazala kao okidač za širenje korona virusa, rekla je Kisić na konferenciji.

Šta znači odluka: Ne više od 5?

Dr Darija je rekla da nova zabrana okupljanja više od pet osoba nije preporuka već mera koja će biti zakonski regulisana, kao i da se odnosi na organizovana javna okupljanja. Kisić Tepavčević ističe da će i ta mera biti, kao i prethodne, zakonski regulisana, kao i da ć se odnositi na javne manifestacije.

Ta mera se, kako kaže, odnosi na sve vrste proslava, kongresa, seminara i slično, to jest na sva organizovana okupljanja. "Ne odnosi se na školsku i radnu sredinu, gde može da bude više od pet osoba, ali samo ako se obezbede četiri metra kvadratna po osobi u prostoriji, to jest udaljenost od dva metra". Dodaje da je ta mera uvedena za javna okupljanja u skoro svim zemljama i da je kod većin upravo zabrana okupljanja više od pet ljudi. Kada je reč o kulturnim manifestacijama, kaže da je tu i dalje za pozorišta i bioskope ograničenje do 500 ljudi, uz strogo propisane uslove - nošenje maske, razmaka i slično.

Broj zaraženih po gradovima, Beograd rekorder

Beograd 1.144 (najveći broj u Beogradu do sada), Novi Sad, 219 Kraljevo 60, Niš 50, Vranje 32, Zrenjanin 29, Pančevo 25, Sremska Mitrovica 22, Ljubovija 20. Ostali manje od 20. Beograd i Zemun prednjače po broju zaraženih.

Darija Kisić-Tepavčević saopštila je danas da je trenutno hospitalizovano 2.307 kovid pacijenata, od kojih najviše u Beogradu. Ukazala je da je u bolnici Dragiša Mišović smešteno 10 dece i šest majki, jedna trudnica, odnosno ukupno preko 200 kovid pacijenata. Najviše, kako je dodala, nalazi se u KBC Bežanijska kosa sa 244.

Kisić-Tepavčević rekla je da još ima kapaciteta i da je moguće i dalje da se razmišlja nekoliko koraka napred, ali da treba svi da mislimo na popunjenost kapaciteta u zdravstvenom sistemu i ne dozvolimo da oni budu maksimalno iscrpljeni.

foto: Covid19.rs Printscreen

Današnji korona bilans u Srbiji

U Srbiji je u prethodna 24 sata potvrđeno 2.282 novih slučajeva zaraze korona virusom među 12.947 testiranih uzoraka, dok je posledicama bolesti podleglo još deset pacijenata. Na bolničkom lečenju zbog kovid-19 nalazi se 2.307 pacijenata, od kojih je 74 na respiratorima. Do sada je na korona virus testirano 1.401.663 osoba. Od početka pandemije, u Srbiji je potvrđeno 57.958 slučajeva kovid-19, dok je 871 pacijent podlegao posledicama bolesti, saopštila je dr Kisić Tepavčević.

Pogledajte dolazak dr Darije na današnju sednicu Kriznog štaba

U domovima zaraženo 198 korisnika i 119 zaposlenih

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno je prisustvo virusa COVID-19 kod 198 korisnika, kao i 119 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 1.099, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 445.

Korisnici ustanova socijalne zaštite, za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa, smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji, navodi se u saopštenju.

Na onlajn nastavi 200 đaka, od 1. septembra 708 zaraženih

Od početka školske godine, od 1. septembra, u školskoj sredini u Srbiji je ukupno potvrđeno prisustvo virusa korona kod 708 đaka, i to 308 u osnovnim i 400 u srednjim školama, saopštila je danas članica Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević. Ona je navela da je prethodne nedelje, od 26. oktobra do 1. novembra, ukupno u školama potvrđen virus kod 248 dece - 97 osnovaca i 151 učenika srednje škole. U prva četiri dana ove nedelje, od 2. do 5. novembra, prisustvo virusa kovid 19 utvrđeno je kod 202 učenika - 74 iz osnovne i 128 iz srednje škole, prenela je Kisić Tepavčević. Prema njenim rečima, za osam nedelja, od početka školske godine, uglavnom se radilo o zaražavanju van školske sredine. "Kada se pojavi slučaj virusa, odmah se reagovalo, pa bi odeljenje, odnosno njegova polovina, bila na onlajn nastavi 14 dana", rekla je ona. Kisić je istakla da sada 200 đaka pohađa nastavu onlajn. Navela je i da ima delova zemlje u kojima nije bilo potvrđeno korone kod đaka.

Tako kovid 19 nije potvrđen u osmoletkama u Severnobačkom, Zapadnobačkoom, Podunavskoj, Topličkom, Jablaničkom, Pećkom, Kosovskopomoravsom, Prizrenskom okrugu. Kada je reč o srednjim školama, do sada nije potvrđen virus u školama sa teritorije Severnobačkog, Severnobanatskog, Moravičkog, Pirotskog, Pećkog, Prizrenskog okruga. "Sve čestitke za đake, koji su pokazali kako se može naučiti da se živi sa ovim virusom, dovodeći sebe u što manji rizik. Od dece treba da učimo", poručila je Kisić Tepavčević.

foto: Kurir Printscreen

Podsetimo, Srbija već tri dana zaredom ima više od 2.000 zaraženih, kovid bolnice se pune iz časa u čas, au Beogradu ponestaje mesta. Samo u poslednjih 24 sata u Beogradu je bilo više od 100 prijema.

Dr Branislav Tiodorović je naveo da je Krizni štab razmatrao mogućnost da sve škole u zemlji budu na raspustu od ponedeljka, 9. novembra, do petka, 13. novembra, i da se đaci u ponedeljak, 16. novembra, vrate u klupe.

- Procenjujem da ćemo imati pik korone između 10. i 15. novembra i zato je važno da svi poštujemo mere. A želimo i da produžavanjem jesenjeg raspusta spustimo i kontrolišemo epidemiološku krivu. Raspust je po školskom planu trebalo da bude za osnovce od 11. novembra, kada je državni praznik Dan primirja, do 13. novembra. Raspust bi bio za đake u celoj Srbiji, pa i Vojvodini, koja inače ima malo drugačiji kalendar od ostatka Srbije. Iako za srednjoškolce u kalendaru nema jesenjeg raspusta, već samo slobodan taj 11. novembar, i za njih bi ga trebalo uvesti - istakao je Tiodorović.

On je dodao da će se danas na Kriznom štabu razmatrati situacija i u vrtićima kao i eventualno skraćenje rada ugostiteljskih objekata. On je dodao da bi trebalo razmisliti i o tome da zabrana okupljanja bude smanjena sa 30 na 10 ili čak pet osoba.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da zatvaranja škola neće biti, a ministar prosvete Branko Ružić kazao je da će se na Kriznom štabu razmatrati i predlog da se deci produži jesenji zimski raspust koji ove godine traje do 11. do 15. novembra.

Član Kriznog štaba Branislav Tiodrović rekao je juče da je, kada broj novozaraženih pređe 2.000, što se u Srbiji dogodilo, jedina efikasna mera zatvaranje svih ugostiteljskih objekata posle 21 čas i ograničenje okupljanja na najviše petoro ljudi.

Epidemiolog i član štaba Predrag Kon rekao da se epidemiološka situacija pogoršava i da iz nepovoljne prelazi u vanrednu, te da treba izbegavati masovne skupove i rizične kontakte.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track