DANAS SU SVI GLEDALI U NJEN SAKO: Doktorka Darija jednim detaljem poslala SNAŽNU PORUKU nakon sednice Kriznog štaba (FOTO)
Foto: Kurir Printscreen

cvet na reveru

DANAS SU SVI GLEDALI U NJEN SAKO: Doktorka Darija jednim detaljem poslala SNAŽNU PORUKU nakon sednice Kriznog štaba (FOTO)

Društvo -

Doktorka Darija Kisić Tepavčević pojavila se danas na konferenciji za medije Kriznog štaba sa amblemom cveta na reveru.

Amblem koji je nosila sastoji se od dve zelene trake koje asociraju na lentu albanske spomenice i ljubičastog cveta sa pet latica, a Kisić Tepavčević je na ovaj način poslala snažnu poruku građanima Srbije povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu koji se obeležava 11. novembra.

U pitanju je cvet Natalijina ramonda koji simbolizuje vaskrsenje Srbije u Prvom svetskom ratu.

foto: Kurir Printscreen

Natalijina ramonda (Ramonda nathalie) neobičan je cvet izuzetne lepote, a njegova simbolika važna je Srbe iz nekoliko razloga. Ovaj cvet poznat je i kao cvet feniks jer i kad uvene i potpuno se osuši može da oživi ako se makar malo zalije.

Stoga život ovog neobičnog cveta ima izuzetnu simboliku u vezi sa Velikim ratom i srpskom vojskom u njemu - vojskom koja je doslovno vaskrsla i iako izmučena pokazala svoju moć i hrabrost u Velikom ratu.

U Srbiji se od 2012. godine kao glavni motiv za amblem Dana primirja u prvom svetkom ratu koristi cvet Natalijina ramonda, ugrožena vrsta koja raste na istoku Srbije i na planini Nidže na najvišem vrhu Kajmakčalanu, na kojoj je srpska vojska, pod komandom vojvode Živojina Mišića, vodila žestoke borbe protiv Bugara, tokom stvaranja preduslova za proboj Solunskog fronta.

Cvet je nazvan prema kraljici Nataliji Obrenović.

(Kurir.rs/Foto:Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track