OBELEŽAVAMO MITROVDAN! Sutra DVA POKLONA: IKONA SVETOG DIMITRIJA sa zlatotiskom i MAGAZIN LENA
Foto: Promo

OBELEŽAVAMO MITROVDAN! Sutra DVA POKLONA: IKONA SVETOG DIMITRIJA sa zlatotiskom i MAGAZIN LENA

Društvo -

Srpska pravoslavna sutra obeležava dan Svetog velikomučenika Dimitrija, praznik koji je u narodu poznatiji kao Mitrovdan. Tim povodom, u Kuriru vas čeka DVA POKLONA - ikona sa zlatotiskom i molitvom plus porodični magazin Lena.

U srpskom narodu Mitrovdan je jedna od većih slava, krsno ime nekih esnafa i dan održavanja zavetine u mnogim mestima. Ovaj datum se u narodu označava i kao hajdučki rastanak i doba godine kada počinje zima.

Svetac koga kao krsnu slavu slave mnoge srpske porodice propovedao je hrišćanstvo i javno priznao pred Maksimilijanom da je hrišćanin. Razjareni car bacio je zbog toga Dimitrija u tamnicu. U tamnici mu se javio anđeo, koji ga je ukrepio u stradanjima. Posle nekoliko dana je pogubljen.

Hrišćani su tajno sahranili njegovo telo, iz kojeg je počelo da teče miro, kojim su se bolesni lečili. Mošti Svetog Dimitrija, koji je svoje bogatstvo razdelio siromašnima, nalaze se u Solunu. Sveti Dimitrije je i zaštitnik ovog grčkog grada, dok Rusi smatraju Svetog Dimitrija pokroviteljem Sibira.

U magazinu Lena pročitajte:

OTERAJTE OPASNE ULJETE: kako da lakše pobedimo viruse

ZAJAM NIJE POKLON: pare često odnose kvare

LAJKINO PUTOVANJE U SVEMIR: znalo se da neće preživeti

INTERVJU SA MILICOM JOKANOVIĆ: Verujem u srećnija vremena

DOMAĆINSKI NEGO ŠTA: Isprobajte musaku od boranije

(Promo - tekst / Foto: Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja