Direktor Infektivne klinike u Beogradu

DR STEVANOVIĆ PRVI PUT U JAVNOSTI POSLE PRELEŽANE KORONE: Evo kako izgleda i šta kaže (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Stevanović je rekao i da roditelji decu, ni ako imaju prehladu, ne bi trebalo da ostavljaju babama i dedama na čuvanje

BEOGRAD - Dr Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike u Beogradu, danas se pojavio prvi put u javnosti podle preležane korone rekavši da je situacija s kovidom u Srbiji teška i neizvesna.

foto: Kurir Televizija Printscreen

On je pred kamere izašao zajedno s ministrom zdravlja dr Zlatiborom Lončarom posle održanog sastanka sa direktorima kovid bolnica.

Dr Goran Stevanović istakao je da je situacija na Infektivnoj klinici teška.

- Infektivna klinika za 24 sata imala je više od 350 pregleda, uglavnom su teški pacijenti, situacija je maksimalno teška i neizvesna - rekao je on poručivši da svi mogu da obole bez obzira na uzrast i zdravlje a da najvećih problema ima sa mladima jer jednostavno ne mogu da prihvate da tako mladi i zdravi mogu da obole.

On je rekao da nijedna zaštita nije stopostotna ali da njihova kombinacija može dati rezultate - nošenje maske, pranje ruku, izbegavanje kontakata.

Uprkos bolesti i povratku na radno mesto u izuzetno teškom trenutku, Stevanović izgleda dobro a kako se vidi ošišao se i znatno skratio kosu.

Najveći broj pregleda na Infektivnoj za poslednjih 24 sata

Infektivna klinika KCS zabeležila je naveći broj pregleda u 24 sata - više od 350, izjavio je direktor te ustanove dr Goran Stevanović.

"Uglavnom su teški pacijenti, primili maksimalno koliko smo mogli, pa smo osvanuli i sa pacijentima na pomoćnim ležajevima. U intenzivnoj nezi sva mesta su popunjena, 15 ventilatora u punom pogonu. Kako se pacijenti stabilizuju, vršimo preraspodelu, tako da ulazimo u popodne i noć sa 10-ak odsto praznih kapaciteta", rekao je Stevanović. On je dodao da se situacija menja iz sata u sat, stižu preteški bolesnici, te da je situacija maksimalno teška i neizvesna. Stevanović je rekao i da će jedna trećina pozitivnih na koronu zahteva bolničko lečenje, te da je onda jasno kakvo je to opterećenje.

foto: Tanjug Printscreen

Ukazao je da su sve kategorije su ugrožene, ali da je poseban problem sa mladima, koji ponekad ne žele da prihvate da i oni mogu da budu bolesni. "Ovo je situacija u kojoj niko ne može da nas zaštiti, osim nas samih, primenom mera zaštite - da smanjimo kontakte, uz pranje ruku, nošenje maske, držanje distance. Sve to znači manja verovatnoća da se razbolimo i da dođemo u bolnicu", rekao je Stevanović, nakon sastanka direktora kovid bolnica sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom.

Stevanović je rekao i da roditelji decu, ni ako imaju prehladu, ne bi trebalo da ostavljaju babama i dedama na čuvanje. Na pitanje šta raditi sa decom, Stevanović je ukazao da se radi o bolesti koja ima slične simptome kao kod svih infekcija. Sem gubitka čula mirisa i ukusa nema pouzdanih pokazatelja za oboljenje, dodao je on.

"Najpouzdaniji pokazatelj jeste postojanje kontakta i rizični događaj. Činjenica je da deca imaju najlakšu kliničku sliku. To znači da i ako imaju prehladu ne treba ih ostaviti babama i dedama na čuvanje iako nemaju simptologiju", poručio je Stevanović.

Lončar je u obraćanju rekao da raste broj pregleda u čitavoj Srbiji kao i broj onih koji ostaju na lečenju.

- Brojevi će rasti i u narednih danima, a nadam se da ćemo za 10 imati rezultate prvih mera - rekao je Lončar.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track