VUČIĆ URUČIO ORDENJE OFICIRIMA VOJSKE SRBIJE: Naš posao je da služimo Srbiji! (FOTO)
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsedništvo Srbije

VUČIĆ URUČIO ORDENJE OFICIRIMA VOJSKE SRBIJE: Naš posao je da služimo Srbiji! (FOTO)

Društvo -

Srbija jaka i moderna svoju ekonomsku snagu usmeriće na dodatno jačanje bezbednosti građana, rekao je predsednik Srbije

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas odlikovanja - zlatne medalje za zasluge i za revnosnu službu pripadnicima Vojske Srbije.

Vučić: Srbija sposobna da se nosi sa svim bezbednosnim izazovima

Predsednik Aleksandar Vučić uručio je danas odlikovanja pripadnicima Vojske Srbije uz poruku da je zemlja danas spremna da se nosi sa svim bezbednosnim izazovima, zahvaljujući i svojoj vojsci i svojoj ekonomskoj snazi.

"Srbija, jaka i moderna, svoju ekonomsku snagu usmeriće na dodatno jačanje bezbednosti građana", rekao je predsednik. Predsednik je istakao da su prethodni period obeležila značajna ulaganja u odbrambeni sistem, te da je materijalni status vojske danas nešto bolji, ali svakako bolji nego ikada ranije.

"Srbija je sposobna da se nosi sa svim bezbednosnim izazovima i zato se svima vama zahvaljujem, i kažem vam - vrlo dobro", rekao je Vučić na svečanosti, koja je održana uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Predsednik je podsetio da je juče bio Dan Kopnene vojske, te ukazao da je svaki dan u 365 dana važan dan za vojnike, jer oni moraju da budu na braniku otadžbine, uvek, u svakom trenutku, ne birajući vreme, trenutak i prilike.

Ukazao je da se u Kolubarskoj bici, po kojoj se slavi Dan Kopnene vojske, Srbija, u duhu svoje tradicije, branila i nikoga nije napadala.

Naglasio je da je general Živojin Mišić, genijalni taktičar, ispisao slavnu istoriju.

"U znak sećanja na naše pretke, početak te bitke slavimo kao Dan Kopnene vojske, simbol naše pobede u Prvom svetskom ratu. Vi koji ste danas nagrađeni dostojni ste potomci naših slavnih vojskovođa, a u isto vreme na vama je odgovornost za buduća pokolenja srpskih vojnika da uspostave moralnu vertikalu sa herojima Cera, Kolubare, Morave i Kajmakčalana", poručio je Vučić.

Kako je rekao, kada govori o bici na Kolubari, ne može, a da ne podseti na jednu istorijsku neperavdu.

Naime, on je ukazao da je istorijski period, koji je prethodio oslobodilačkim ratovima 1912-1918. godine, bio je period reforme srpske vojske, koji su započeli kraljevi Milan i Aleksandar Obrenović, ali i danas zaboravljen Dimitrije Cincar Marković, ključna osoba za taj značajan proces.

"On je tvorac autentične srpske vojne doktrine, čovek čiji je rad suštinski doprineo budućem trijumfu u balkanskim ratovima, ali i najvećim pobedama u Velikom ratu", rekao je Vučić.

Istakao je da je on prvi strateg ustrojio srpsku vojsku po savremenim evropskim i svetskim standardima organizovanja oružnaih snaga i prvi koji je odbacio francusku i prusku vojnu doktrinu, napravivši od njih amalgam, koji je huirurški precizno prilagodio mentalitetu našeg čoveka.

Osnova te doktrine bilo je jačanje odbrambene moći koja je u svakom trenutku mogla efikasno da se pretvori u ofanzivnu.

Danas, i kada na Sretenje, ali i na Dan kopnene vojske dodeljujemo ordenje i odlikovanja, važno je da uvek spremno čekamo pravi trenutak za kontranapad i protiv pandemije covida 19, za koji verujem da će uskoro doći, rekao je Vučić i dodao reči upućene odlikovanima i svim pripadnicima srpske vojske : "A, vama se posebno zahvaljujem, na ulozi koju je vojska imala od početka epidemije, a koja je bila gotovo presudna za zdravlje nacije", rekao je Vučić.

Predsednik je i danas ponovio, s ponosom, kako kaže, da je Srbija po parametrima ekonomski šampion Evrope, a da se do takvih rezultata stiglo uz mnogo odricanja i napora.

"Naš posao je da služimo Srbiji", zaključio je Vučić.

1 / 6 Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik je danas uručio četiri zlatne medalje za zasluge i šest zlatnih medalja za revnosnu službu pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, po osnovu Ukaza o dodeli odlikovanja povodom Dana državnosti.

Na svečanosti je istaknuto da nije potrebno posebno naglašavati značaj Vojske Srbije, kao institucije koja ima najveće poverenje građana, ali da treba s vremena na vreme podsetiti na značaj koji imaju pojedinci čiji je dugogodišnji rad doprineo bolje funkcionisanju sistema i bezbednosti države i građana.

Za izuzetne zasluge i rezultate postignute u oblasti bezbednosti Zlatnom medaljom za zasluge odlikovani su general-major Mladen Vuruna, general-major Bojan Zrnić, pukovnik Željko Obradović i potpukovnik Siniša Marinković.

Zlatna medalja za revnosnu službu dodeljena je pukovniku Nenadu Bačkonji, pukovniku Draganu Stankoviću, pukovniku Mići Suvajcu, potpukovniku Radoslavu Arsenijeviću, kapetanu fregate Dušku Žujoviću i zastavniku prve klase Predragu Čeperkoviću za zasluge i izuzetne rezultate pokazane u obavljanju dužnosti i zadataka u oblasti odbrane i bezbednosti.

Ceremoniji uručenja odlikovanja prisustvovali su ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track