BESEDA MITROPOLITA HRIZOSTOMA: Patrijarh Irinej se nikada nije predavao, ni malaksavao u služenju BOGU I RODU (KURIR TELEVIZIJA)
Foto: Kurir TV

sahrana poglavara spc

BESEDA MITROPOLITA HRIZOSTOMA: Patrijarh Irinej se nikada nije predavao, ni malaksavao u služenju BOGU I RODU (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Patrijarh Irinej bio je nepokolebljiv stub Srpske pravoslavne crkve, beskompromisni borac za čast, ugled i dostojanstvo crkve i naroda i po tome je već ušao u istoriju, poručio je danas mitropolit dabrobosanski Hrizostom u besedi tokom liturgije nad odrom počivšeg poglavara SPC.

- Ovo je težak i veliki gubitak za našu crkvu i naš narod - istakao je Hrizostom.

Mitropolit Hrizostom, koji je posle smrti patriharha Irineja imenovan za čuvara patrijaršijskog trona do izbora novog poglavara SPC, rekao je da je patrijarh pored svih iskušenja i nevolja koje je crkva sa narodom prolazila ostao nepokolebljivi stub crkve svetosavske i da se pokazao dostojan svog velikog prethodnika i učitelja patrijarha Pavla, što, kako je naveo, nije bilo lako i jednostavno.

- Zato smo ponosni na njega i Bogu zahvalni što smo ga imali kao 45. patrijarha - naveo je mitropolit i istakao da je tužna vest o smrti patrijarha Irineja rastužila milione Srba širom sveta, kao i braću sa istoka, zapada, severa i juga.

Hrizostom je naveo da je patrijarh Irinej, koliko do juče, neumorno radio i brinuo o crkvi, srpskom rodu i patio i tugovao zbog tragičnih raskola i podela u pravoslavlju.

Mitropolit je rekao i da je Irinej imao veliku i uzvišenju vrlinu služenja crkvi, a ne želju za vlašću i položajem.

- Tome nas je učio i naučio patrijarh Irinej, a naučio nas je kako strpljenjem da služimo jedinstvu i sabornosti naše crkve. Crkva je svetinja i mora biti iznad svih naših ljudskih slabosti i nedostataka - naveo je Hrizostom.

Mitropolit Hrizostom je rekao da se patrijarh Irinej pokazao kao beskompromisni borac časta i ugleda crkve i dostojanstva i crkve i naroda i da je po tome već ušao u istoriju naše crkve.

On je naveo da smo pre 20 dana izbubili mitropolita Amfilohija, da danas ispraćamo patrijarha i da svi osećamo teret ovog gubitka, ne samo za crkvu, već i za narod, ali da i pored tog velikog iskušenja ne smemo dozvoliti da tuga savlada srca, već da treba da budemo hrabri i odvažni, što, kako je naveo, očekuju i patrijarh i mitropolit Amfilohije.

Kako je naveo, patrijarh Irinej je deset godina predvodio crkvu mudro i strpljivo, a pre toga i 36 godina kao vikar i episkop niški, svojom dobrom naravi i blagim primerom, gospodskom odmerenošću kojom je svedočio ljubav i dobrotu Božiju.

Mitropolit je rekao da se patrijarh Irinej nikada nije predavao, ni malaksavao u služenju Bogu i rodu i da nije pokleknuo ni kad je bio telesno slab.

- U živom je sećanju lika zdravstvenog stanja 2010. godine kad ga je Sabor birao za poglavalara crkve, a on govorio: "Nemojte, ja sam bolestan čovek". Ali kad se kroz Sabor naše crkve pojavi volja Božija da on u svojim zdravstveno-fizičkim slabostima uzime kormilo crkve i prihvati izbor koji ga snađe, deset godina joj je bio sluga verni - naveo je mitropolit.

Mitropolit je istakao da je patrijarh Irinej i danas tu, u Hramu Svetog Save, hramu njegove velike ljubavi i žrtve, kao i na Kosovu i Metohiji, gradu Prizrenu, Čačku i Ostrogu, Banjaluci, Americi, Kanadi, Australiji, Evropi i Moskvi.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track