PRATITE NA KURIRU NAJNOVIJE INFORMACIJE

SRBIJA ISPRATILA PATRIJARHA IRINEJA: Sahranjen u kripti Hrama Svetog Save

Društvo -

Blaženopočivši patrijarh Irinej sahranjen je u grobnici u kripti Hrama Svetog Save nakon opela i beseda.

Blaženopočivši patrijarh Irinej sahranjen je u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru.

Vernici nisu mogli da celivaju ni patrijarha, ni kovčeg, a na građane se apelovalo da obavezno nose maske i da se pri odavanju pošte preterano ne zadržavaju.

foto: Nemanja Nikolić

Detaljan plan ispraćaja blaženopočivšeg patrijarha

Sveštenici nad odrom patrijarha Irineja čitali su Jevanđelja sve do 9 časova kada je počela sveta zaupokojena liturgija, koju služi mitropolit dabrobosanski Hrizostom, prisutne vladike i 16 sveštenika. U 11 sati počelo je opelo.Posle opela u produžetku liturgije od patrijarha su se oprostiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, mitropolit Hrizostom, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i starešina Saborne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić.Nakon beseda zemne ostatke Patrijarha u grobnicu u kripti spustili su sveštenici iz Beograda.

1 / 110 Foto: Zorana Jevtić

13.30 - Sahranjen patrijarh srpski Irinej

Patrijarh srpski Irinej sahranjen je u kripti Hrama Svetog Save, kao prvi patrijarh srpski koji je sahranjen u Hramu, koji je za njegovog života i mesta na tronu SPC završen, na vračarskom platou, na kojem je pre više od veka započet.

13.15 - Polaganje zemnih ostataka patrijarha u kriput Hrama Svetog Save.Kovčeg posut zemljom, u kom su zemni ostaci blaženopočivšeg patrijarha.

foto: Instagram/Nikola Jančić

Arhijereji SPC su formirali kolonu, na čijem čelu je bio krst, a gardisti su poneli kovčeg sa zelenom odeždom, žezlom i panakamilavkom.

1 / 11 Foto: Kurir TV

13.10 - Sahrani je prisustvovala i sestra patrijarha Irineja

foto: Nemanja Nikolić

13.04 - Završene besede

U toku je priprema kovčega za prenos u grobnicu u kripti, gde će ga spustiti sveštenici iz Beograda.

foto: Kurir TV

12.48 - Govori predsednik Vučić

- Njegova svetost sklopio je oči onako kako je i živeo, u miru. Ljubav je bila osnova njegove vere. A njegova Srbija je bila upravo ona, koju je i sam stvarao. Srbija mira, Srbija koja razume, Srbija koja okuplja, koja pobeđuje radom i mudrošću, Srbija koja ne ume i nema potrebu da mrzi. Sklopio je oči i predao dušu sa jednom željom, da njegov Hram i njegov san nikada ne porušimo. Njegov Hram simbolizuje večnost i on je bio naš hram saborni. Pred njim se nismo delili. Umeli smo da volimo koliko je on voleo - rekao je predsednik.

12.43 - Besedi Milorad Dodik

- Naš patrijarh imao snagu da nas sabere. Patrijarh je imao ljubav za sve nas i rado nam je dolazio. Doalzio je na svoje i kod svojih. Republika Srpska je bila njegova kuća kao i Srbija. Bio je naš pastir i brisao sve granice. Uspevao je da crkvu izvede na sigurno i sve bez velike buke. Živeo tiho, radio tiho, tako i otišao. Crkva je naučila na iskušenja, nikada joj nije bilo lako. Neka mu Bog podari rajsko naselje.

foto: Kurir TV

12.35 - Beseda protojereja-stavrofora Petra Lukića, starešine Saborne crkve u Beogradu

- Danas osećam veliku čast što ću govoriti o patrijarhu Irineju. Smrt ga još više približila Gospodu: Bogati se ljudskim vrlinama, a naročito smirenjem. Blagost ga nije napuštala. Sve godine patrijarhovanja posvetio suočavanju sa svim problemima na koji nailazi crkva. Plodovi odluka koje su služila na dobrobit crkve, tek će pokazati kao hrabre i korisne.

foto: Kurir

12.25 - Mitropolit Ilarion Alfejev pročitao je koje je poslao patrijarh moskovski Kiril

- Sa osećajem tuge primio sam vest o smrti patrijarha Irineja. U ime monaštva ruske pravoslavne crkve izražavam saučešće zbog velikog gubitka koji je zadesio srpsku pravoslavnu crkvu. Bog je srpskoj crkvi i narodu dao patrijarha koje je ljubavlju za ljude vodio narod. Počivši je bio veliki prijatelj ruske pravoslavne crkve. Patrijarh Irinej je više puta govorio u prilog progonjenog kanonskog pravoslavlja u Ukrajini. Neostvarena želja mu je bila da sa mnom osvešta Hram Svetog Save. Večna mu pomen, sa ljubavlju patrijarh Kiril.

foto: Kurir

12.15 - Mitroplit Hrizostom drži besedu

- Patrijarh se pokazao dostojnim svog veliko učitelja i prethodnika patrijarha Pavla, a to nije bilo jednostavno. Zato smo ponosni na njega - rekao je mitropolit Hirzostom i naglasio da je ovo težak period za crkvu i za srpski narod.

foto: Kurir

11.50 - Ceo državni vrh na sahrani patrijarha Irineja

Sahrani patrijarha Irineja prisustvuje ceo državni vrh kao i veliki broj zvaničnika iz regiona.

11.20 - Počelo opelo

Nakon opela patrijarh će biti sahranjen u kripti Hrama. Prethodno su arhijereji SPC služili zaupokojenu liturgiju.

foto: Kurir

10.45 - Golub raširenih krila uleteo u Hram Svetog Save

Za vreme molitve u Hram Svetog save uleteo je golub raširenih krila. Ptica je bila okrenuta ka freskama Nemanjića i Isusovom raspeću.

10.30 - Veliki broj vernika okupio se ispred Hrama Svetog Save da oda počast patrijarhu Irineju

Zbog epidemiološke situacije, u hramu su samo sveštenici koji služe liturgiju, kao i državni zvaničnici i predstavnici drugih verskih zajednica, uz članove hora.

10.00 - U Hram Svetog Save stigao predsednik Srbije Aleksandar Vučić

On je položio venac na kovčeg patrijarha Irineja i poklonio se.

1 / 5 Foto: Nemanja Nikolić

S predsednikom Srbije stigao i je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik koji se poklonio odru patrijarha Irineja.

1 / 6 Foto: Nemanja Nikolić

9.40 - Beseda episkopa bačkog Irineja

Liturgija je počela je uz pesmu "Ton despotin".

- Naš patrijarh Irinej bio je delatni svedok svih reči jevanđelja, čovek mira, ovaploćenje mira, mironosac i mirotvorac među ljudima, a pre svega, u sopstvenom narodu, istakao je episkop bački Irinej u besedi.

foto: Kurir

9.15 - Prisutan veliki broj vernika, ispred Hrama dva video- bima

Ispred hrama prisutan je veliki broj vernika, a postavljena su dva video- bima na kojima će biti prenos svete zaupokojene liturgije i sahrana patrijarha Irineja, kako bi vernici koji žele, mogli da učestvuju i prate, s obzirom na to da je zadržavanje u Hramu ograničneno zbog epidemiološke situacije.

1 / 8 Foto: Nemanja Nikolić

9.00- Počela sveta zaupokojena liturgija

Svetu zaupokojenu liturgiju služi mitropolit dabrobosanski Hrizostom, uz sasluženje više arhijereja i sveštenstva SPC. Veliki broj građana pristan je ispred Hrama.

Tu su vladike Srpske pravoslavne crkve, monaštvo, drugi sveštenici, pripadnici Vojske. Na ulasku u hram stoje pripadnici garde Vojske Srbije, a veliki broj vernika pali sveće u maloj crkvi posvećenoj Svetom Savi, koja se nalazi pored hrama.

8.00 - Predstavnici državnog vrha stigli u Hram

Premijerka Ana Brnabić i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić stigli su u Hram Svetog Save.

Prethodno su došli Nikola Selaković, Marko Đurić, Nenad Popović, Miloš Vučević, Aleksandar Šapić, Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin, Tatjana Matić, Zoran Radojičić, Goran Vesić, Vanja Udovičić, šef BIA Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, nadbiskup Stanislav Hočevar, Boško Obradović.

Među učesnicima liturgije je i mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić.

1 / 6 Foto: Nemanja Nikolić

Na liturgiji su i lideri DF Milan Knežević i Andrija Mandić, kao i ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

1 / 72 Foto: Ana Paunković

7.45 - Hor "Branko", osnovan pri Niškoj eparhiji, pevaće na sahrani

Crkveno-pevacka družina "Branko", hor osnovan pri Niškoj eparhiji pre 133 godine, pevaće danas na sahrani patrijarha Irineja. Sam patrijarh odlikovao je hor Ordenom Svetog Save drugog stepena, a pevali su na ustoličenju dvojice patrijarha - Pavla i Irineja. Hor je pevao širom sveta, a od 2009. godine pod pokroviteljstvom patrijarha, hor "Branko" domaćin međunarodnog festivala duhovne muzike "Muzički edikt".

foto: Zorana Jevtić

7.15 - Obustavljen saobraćaj oko hrama Svetog Save

U ovom momentu je obustavljen i saobraćaj u svim sporednim ulicama oko hrama Svetog Save. Inače, u hram Svetog save građani danas neće moći da uđu bez maske, koje se inače dele i ispred hrama.

foto: Zorana Jevtić

7.10 - Građani cele noći dolazili u Hram Svetog Save da odaju počast patrijarhu Irineju

Građani su tokom cele noći odavali poštu patrijarhu Irineju u hramu Svetog Save. To se nastavilo i rano jutros, a sveštenici nad odrom patrijarha Irineja čitaju Jevanđelja.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Sveti Arhijerejski Sinod obavestio je sveštenstvo, monaštvo i verni narod da se tokom molitvenog ispraćaja striktno pridržavaju mera, koje su zbog teške epidemiološke situacije propisali nadležni državni organi.

foto: Ana Paunković

Biografija patrijarha Irineja

Patrijarh Irinej je 56. poglavar SPC, jer su to prvo bili arhiepiskopi, počevši od Svetog Save, a 45. je patrijarh, za kojeg je izabran 22. januara 2010, na Saboru SPC u Beogradu.

Na tron Crkve stupio je sa mesta niškog episkopa, a u pristupnoj besedi je istakao da nema svoj program već je to "program Crkve".

Poglavar SPC patrijarh Irinej (Gavrilović) rođen je u selu Vidova, kod Čačka, 1930. godine od oca Zdravka i majke Milijane, kršteno ime bilo mu je Miroslav.

U Vidovu je završio osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku, Bogosloviju u Prizrenu, a Bogoslovski fakultet u Beogradu. Nakon odsluženja vojnog roka, postavljen je za profesora Prizrenske bogoslovije. Pre stupanja na dužnost profesora, oktobra 1959, u manastiru Rakovica, prima monaški čin od patrijarha Germana, dobivši na postrigu ime Irinej.

Dok je službovao kao profesor u Prizrenskoj bogosloviji, upućen je na postdiplomske studije u Atini. Za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrog postavljen je 1969. godine, odakle se vratio u Prizren kao rektor Prizrenske bogoslovije.

Sa te dužnosti je 1974. godine izabran za vikarnog episkopa (pomoćnika) patrijarha, sa titulom episkopa moravičkog, a samo godinu dana kasnije izabran je za episkopa niškog, gde služi sve do postavljenje za patrijarha.

U vreme njegovog stupanja na patrijaršijski tron, u izgradnji je bilo oko 40 hramova na teritoriji niške eparhije, sa približno istim brojem crkava u obnovi. U 1998. godini, prvi put posle pola veka, za hramovnu slavu niške Saborne crkve Duhove, obnovljena je velika litija ulicama Niša.

Kao poglavar isticao je važnost završetka radova na hramu Svetoga Save za srpski i druge pravoslavne narode.

Puna titula poglavara SPC glasi Njegova Svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski, znamenja su – panagija, žezlo i bela patrijaraška pana.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja