pratite uživo

KURIR TELEVIZIJA OPROŠTAJ OD PATRIJARHA Habjanović Đurović: Ispunio je želju MAJKE BOŽIJE i stalno ponavljao DOGODINE U PRIZRENU

Društvo -

Blaženopočivši patrijarh Irinej sahranjen je danas u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru, a sagovornici Kurir televizije govorili su o preminulom poglavaru SPC i njegovom životu.

Istoričar umetnosti Nikola Kusovac naglasio je na početku specijalne emisije značaj patrijarha Irineja za završetak radova na Hramu Svetog Save.

Verski istoričar Miloš Stojković objasnio je potom zašto mitropolit dabrobosanski Hrizostom predvodi zaupokojenu liturgiju i zašto će baš on do izbora novog patrijarha rukovoditi Srpskom pravoslavnom crkvom.

foto: Kurir TV

- Kad se upokoji patrijarh bira se najstariji mitropolit, ne po godinama, nego po rukopoloženju, a koji je član Sinoda. Nisu tačne tvrdnje "dušebrižnika" da je u pitanju neki bosanski lobi i da postoje podele unutar SPC. Takav je ustav - rekao je Stojković.

Analitičar se osvrnuo na mali broj vernika na sahrani i rekao da to ne umanjuje značaj patrijarha Irineja.

- Patrijarh je mesecima govorio da se pazimo. Do kraja je nosio krst sa svojim narodom - rekao je analitičar i naglasio posvećenost patrijarha Irineja crkvi i narodu.

Zaslužan za harmoničan odnos crkve i države

Istoričar umetnosti Kusovac se osvrnuo na orden koji je dobio od SPC.

- Mi smo na ramenima svojih predaka. Šta bi bilo od te nesrećne tuđe Crne Gore da nije bilo takvog čoveka kakav je bio Amfilohije - zapitao se istoričar.

Kusovac je naglasio da je zahvaljujući Irineju stvoren harmoničan odnos između crkve i države.

- Da nema te harmonije ne bi se duhovno dizalo - rekao je Kusovac i dodao da je slična situacija u Rusiji.

foto: Kurir

Naglasio je da je Irinej iza sebe ostavio "zaslepljujuće svetlo" zlatnog mozaika u Hramu Svetog Save.

- To je apsolutno njegovo delo i ono što ostaje iza njega. Mozaik je najtrajnija slikarska tehnika i ostaće za sva vremena - rekao je Kusovac i dodao da je patrijarh živeo za trenutak kad će se preseliti u carstvo nebesko.

Stojković je dodao da smo fizički izgubili patrijarha Irineja, ali da smo pred prestolom Božijim dobili novog molitvenika.

- Duh sveti je želeo njega na tronu - rekao je Stojković i podsetio na izbor Irineja za patrijarha.

Jedinstvo naroda pre svega

Kusovac je naglasio da nikad nije bilo lako biti patrijarh u Srbiji i da će i naslednik Irineja imati teško breme.

Stojković smatra da je važno naglasiti jedinstvo srpskog naroda kome je stremio patrijarh Irinej dok se nalazio na tronu SPC.

- Blagoslovio je i podržao da se Srbija i Republika Srpska ne razdvajaju. To je delo patrijarha - rekao je analitičar.

foto: Kurir TV

Stojković je podsetio da je patrijarh Irinej mnogo voleo KiM i da je povukao mudar državnički potez kad je odlikovao predsednika Aleksandra Vučića Ordenom Svetog Save.

- Dajem ovo kao zalog za srpsko Kosovo i Metohiju - podsetio je Stojković na reči patrijarha Irineja prilikom odlikovanja i naglasio da je to bila jasna poruka celom svetu da država i crkva nikad neće odustati od borbe za KiM.

Narod uvek prepozna veliku ličnost patrijarha

Istoričar Nebojša Damnjanović je na početku gostovanja ukazao na značaj svakog detalja liturgije i napravio paralelu sa sahranom patrijarha Arsenija Čarnojevića.

foto: Kurir

Istoričar Bojan Arbutina je potom rekao da je patrijarh Irinej pozivao na jedinstvo tokom decenija službovanja na mestu poglavara SPC, vladike niškog i vikarnog episkopa moravičkog.

- Duh pravoslavlja je najjače vezivno tkivo u srpskom narodu. Patrijarh je na prvoj liniji odbrane. Jako je važno da razumemo poziciju i instituciju patrijarha koja traje osam vekova. Ta institucija je najzaslužnija što je srpski narod opstao na ovim prostorima i sačuvao svoj identitet - rekao je Arbutina.

foto: Kurir

Damnjanović je dodao da je patrijarh prvi među jednakima i da je svaki episkop ravan patrijarhu.

- Suština je u ličnosti. Ako je patrijarh veliki ljudi će to osetiti. Ne treba praviti kult - rekao je Damnjanović.

Zelena odora na patrijarhovom kovčegu prema Damnjanovićevim rečima simbolizuje večnost u pravoslavlju.

Bio je dostojan trona Svetog Save

Arbutina je naglasio da treba da prođe određeno vreme kako bi se sagledao značaj patrijarha Irineja.

- Već sada možemo reći da je bio dostojan da bude patrijarh. Prema mom mišljenju najveća vrednost mu je to što se neprestano borio za KiM. Nije bilo nijedne besede da nije spomenuo naš narod na KiM - rekao je Arbutina.

Damnjanović je dodao da ne treba sumnjati da je patrijarh Irinej učinio mnogo za SPC i naš narod.

- Doći na čelo crkve posle takve veličine kakav je bio patrijarh Pavle bio je veliki izazov, ali je Irinej bio dostojan. Naredni patrijarh imaće takođe veliki izazov - smatra Arbutina.

Damnjanović je primetio da je patrijarh Irinej bio svedok velikih zločina nad srpskim narodom u svom rodnom kraju.

foto: Kurir

- Tada je imao 11 godina - rekao je Damnjanović.

Prema crkvenom ustavu, kako kaže Damnjanović, izbor za novog patrijarha izgleda tako što minimum dve trećine članova Arhijerejskog sabora najpre izaberu trojicu kandidata. Zatim jedan ovlašćeni vladika izvlači kovertu sa imenom budućeg poglavara.

Arbutina je na kraju podsetio na reči patrijarha Irineja tokom posete KiM, a koje prema njegovim rečima mogu da budu i svojevrsna poruku njegovom nasledniku na tronu Svetog Save.

- Srpski patrijarh pred Bogom predstavlja punoću naroda i deli njegovu sudbinu i njegovu radost i njegovu tugu - podsetio je Arbutina na reči blaženopočivšeg poglavara SPC.

Na svim fotografijama na licu mu se ocrtavaju blagost i dobrota

Spisateljica Ljiljana Habjanović Đurović je upravo od patrijarha Irineja dobila Orden despota Stefana Lazarevića.

- Pamtim njegovu blagost i duhovitost i njegovu dobrotu. Juče sam gledala neke zajedničke fotografije i na svakoj se na njegovom licu upravo to ocrtava - rekla je Habjanović Đurović.

foto: Kurir

Spisateljica je otkrila da se Irinej lično javljao na telefon eparhije dok je bio vladika niški.

- Posebno želim da istaknem da je patrijarh Irinej ispunio želju Majke Božije. Prema predanju 1898. godine ona se javila devojčici Milojki u selu Đunisu i rekla joj da želi da se tu podignu crkva i manastir posvećen Pokrovu Presvete Bogorodice - naglasila je Habjanović Đurović i dodala da je sve to urađeno sedamdesetih godina prošlog veka upravo zahvaljujući Irineju koji je tada bio vladika niški.

Sveštenik Grigorije Marković poslednjih godina je sarađivao sa patrijarhom Irinejom.

foto: Kurir

- Mnogo vremena je izdvajao svaki put kad sam dolazio da razgovaramo o verskoj službi u zatvorima. Imao sam taj blagodatan dar da ga posmatram izbliza. Svaki put sam odlazio sa sastanka punih ruku. Drugi su ogledalo našeg života i to je velika hrišćanska istina - rekao je Marković i dodao da je smrću patrijarha otišao i deo njega.

Golub dokaz da je Božiji čovek

Habjanović Đurović je prisetila i poslednjeg susreta sa partijarhom u julu.

- Tri puta smo se tada pozdravili. Na rastanku mi je rekao da nastavim da pišem. Imam mnogo lepih uspomena na njega - rekla je spisateljica i ponovila da će ga pamtiti prema tome što je ispunio amanet Majke Božije.

foto: Kurir TV

Marković je rekao da treba da gradimo svoju svakodnevicu po tome da je drugi bitan. Setio se i reči patrijarha Irineja na sahrani mitropolitu Amfilohiju.

- Mitropolit je sada na mestu gde ćemo svi mi biti - citirao je Marković reči pokojnog poglavara SPC.

Patrijarh Irinej počivaće u kripti Hrama Svetog Save

Svetu zaupokojenu liturgiju predvodio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom uz sasluženje prisutnih vladika i sveštenika.

Nakon opela besedu je održao mitropolit Hrizostom nakon koga je oproštajnu poruku ruskog patrijarha pročitao predsednik Odeljenja za spoljne poslove Ruske pravoslavne crkve mitropolit Ilarion Alfejem.

Besedu je potom održao i starešina Saborne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić. Od patrijarha se zatim oprostio i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Na kraju se dirljivim rečima od patrijarha oprostio i predsednik Aleksandar Vučić.

Nakon beseda sanduk sa telom patrijarha položen je u grobnicu u kripti.

Habjanović Đurović je naglasila da je patrijarh Irinej često govorio: "Dogodine u Prizrenu".

- Sinoć je jedan golub uleteo u Hram dok smo bili tamo. Zna se da je golub simbol Svetoga duha - otkrila je spisateljica.

Marković je dodao da takvi trenuci na sahrani potvrđuju da su upokojeni Božiji ljudi.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track