NARODE, KOLIKO JOŠ TREBA DA SHVATIMO! 38 MRTVIH: Srbija pred novim zaključavanjem!  Nikad više preminulih!
Foto: Kurir

Katastrofa

NARODE, KOLIKO JOŠ TREBA DA SHVATIMO! 38 MRTVIH: Srbija pred novim zaključavanjem! Nikad više preminulih!

Društvo -

Na snagu stupile mere Vlade o skraćenju rada pojedinih objekata do 18 , ali i nove u Beogradu za prevoz, a direktor kancelarije SZO u Srbiji Marijan Ivanuša upozorio da će Srbija doći do toga da opet zaustavi život

Za dan je u Srbiji zbog korone preminulo čak 38 ljudi, čime je opet oboren crni rekord. Pozitivnih je 5.067 od 15.061 testiranog, što znači da je svaki treći testirani pozitivan. - U ovom trenutku prisutnost virusa je ogromna - rekao je Predrag Kon i naveo da je mnogo više zaraženih nego što je to zvanično potvrđeno i da se brojka zaraženih može pomnožiti sa 10 da bi se dobio približno tačan broj. - Ako otkrijemo 6.000, tog dana je 60.000 zaraženih.

foto: Printscreen

Pogoršanje

A direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša upozorio je da je Srbija relativno blizu zatvaranja zbog pogoršavanja epidemiološke situacije.

U bolnicama je juče bilo 6.329 pacijenata, a na respiratoru čak 216.

Ivanuša je naglasio da se plaši da je Srbija relativno blizu zatvaranja zbog pogoršavanja situacije. On je istakao da ako bi 95 odsto građana koristilo maske, država ne bi nikad došla u situaciju da zaustavi život. - To je jednostavna i jeftina mera, ali je treba poštovati - istakao je Ivanuša na N1 i dodao da se situacija u poslednjih nekoliko nedelja kontinuirano pogoršava: - Ako se to nastavi, plašim se da će i Srbija doći do trenutka da se zaustavi život. Zatvaranje bi imalo teške ekonomske posledice, a znamo da one utiču na zdravlje ljudi, zato SZO smatra da to treba da bude krajnja mera... Plašim se da smo u Srbiji relativno blizu tog dana, ali taj dan još nije danas.

foto: Beta/Milan Obradović

Ponovio je stav SZO da škole treba da ostanu otvorene što je duže moguće, jer one nisu izvori zaraze.

Od danas pa do 3. decembra na snazi će biti nove mere Vlade, pa će radno vreme ugostiteljskih objekata, kao i trgovinskih centara, ustanova kulture, te priređivača posebnih i klasičnih igara na sreću biti do 18 sati. Prodavnice i drugi maloprodajni trgovinski objekti radiće do 21 sat. Apoteke, benzinske pumpe u obavljanju delatnosti prodaje goriva i ugostiteljski i drugi objekti koji vrše dostavu hrane mogu da rade bez ograničenja. Sve radnje koje nisu u tržnim centrima, naveo je sekretar za vanredne situacije Beograda Darko Glavaš, poput butika u Knez Mihailovoj ili frizera u naselju, ali ibrojnih zanatlija, moći će da rade do 21 sat, kao i, na primer, pošte i banke, osim onih u tržnim centrima.

foto: Printscreen

U vozilu 50 putnika

Beogradski krizni štab odlučio je da će popodnevni „špic“ biti produžen i trajati od 15 do 20 časova, a ne od 17, i tada će na linije gradskog prevoza biti uključeno dodatnih 236 vozila, tako da će ih biti 1.641. Dogovoreno je da 15 patrola komunalne milicije obilazi mesta gde su najveće gužve. Preporučen broj putnika u vozilu je 50.

MERE OD DANAS

24 SATA RADE

- apoteke - benzinske stanice za prodaju goriva - ugostiteljski i drugi objekti koji vrše dostavu hrane

DO 21 SAT RADE

- prodavnice prehrambene robe - kiosci - radnje koje nisu u tržnim centrima - zanatlije koje nisu u tržnim centrima

DO 18 SATI RADE

- restorani, kafići, barovi, klubovi - kladionice - tržni centri - pozorišta i bioskopi

PREVOZ U BEOGRADU

- špic od 15 do 20 sati - dodatnih 236 vozila - ukupno 1.641 vozilo - 15 komunalaca kontroliše poštovanje mera

Region U CRNOJ GORI POLICIJSKI ČAS OD 19 SATI

Zbog pogoršane epidemiološke situacije Crna Gora za dva sata produžava policijski čas, pa će on počinjati u 19 sati, a ugostiteljske i uslužne delatnosti radiće do 18 sati, umesto do 20. Policijski čas će trajati od 19 do 5 sati ujutru, umesto od 21 sat. Nova mera stupa na snagu sutra i važiće do 8. decembra, do kada se produžavaju mere donete 13. novembra.

foto: Kurir

Ne propustite

DANAS JE MRATINDAN! Kurir svim čitaocima poklanja IKONU Svetog kralja Stefana Dečanskog sa zlatotiskom i molitvom i dodatak STARS

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog kralja Stefana Dečanskog, koji se u narodu naziva još i Mratindan.

Tim povodom danas ćete uz dnevne novine Kurir dobiti IKONU sa zlatotiskom i molitvom i dodatak STARS.

Sveti mučenik i srpski kralj Stefan Dečanski, sin je kralja Milutina i otac cara Dušana. Po naređenju neobaveštenog oca bio je oslepljen, a po naređenju lakomislenog sina, u starosti udavljen. Pri oslepljenju javio mu se Sveti Nikola u hramu na Ovčem polju i obećao mu da će mu vratiti vid. Sveti Stefan je proveo pet godina u Carigradu kao zatočenik u manastiru Hrista Svedržitelja (Pantokratora).

Svojom mudrošću i trpeljivošću, podvigom i blagodušnošću izazivao je divljenje i monaha i celog Carigrada. Kada je prošlo pet godina, Sveti Nikola je čudotvorno vratio vid kralju Stefanu, koji je odmah potom, iz zahvalnosti sagradio hram Visoki Dečani, jednu od najlepših građevina vizantijske umetnosti i srednjovekovne arhitekture na tlu srpske države.

Kao drugi poklon dobićete dodatak Stars:

Otkrivamo sve što poznati žele da sakriju, vruće vesti i stare tajne, plus ekskluzivni intervjui i paparaco fotke!

foto: Promo

Čitajte KURIR!

Kurir.rs/ Ekipa Kurira Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track