VLADIKA DAVID PONOVO IMA KORONU: Za vreme liturgije u hramu odjednom počeo da kašlje
Foto: Nemanja Nikolić

U BOLNICI

VLADIKA DAVID PONOVO IMA KORONU: Za vreme liturgije u hramu odjednom počeo da kašlje

Društvo -

Kruševački vladika je, posle osam meseci, opet zaražen. Služio je opelo na sahrani patrijarha kad je osetio prve simptome

Episkop kruševački David (67), koji je u nedelju služio opelo i liturgiju na sahrani patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save u Beogradu, zaražen je koronavirusom i smešten na bolničko lečenje u KBC „Dragiša Mišović“.

Kako su za Kurir ispričali ljudi iz najbližeg okruženja episkopa Davida, on je upravo tokom liturgije osetio prvi simptom - počeo je da kašlje.

Kašalj od nedelje

- Episkop je bio dobro u nedelju ujutru i zato je i držao, prema planu, opelo i liturgiju na sahrani patrijarha Irineja. No, tokom samog služenja počeo je da kašlje i, pošto je to jedan od prvih simptoma koronavirusa, odmah nakon sahrane se testirao i test je pokazao da je pozitivan na koronavirus. Odmah je, iz predostrožnosti, smešten na lečenje u KBC „Dragiša Mišović“. Nema teže simptome, ni upalu pluća... - ispričao je naš sagovornik.

U hramu Vladika  na sahrani patrijarha
U hramu Vladika na sahrani patrijarhafoto: Nemanja Nikolić

To nam je potvrdio i jedan od njegovih prijatelja, koji se juče u toku dana čuo telefonom s vladikom.

- Lepo mi je zvučao kada smo se čuli. Sam kaže da jedino malo kašlje, a da se inače dobro oseća. Rekao mi je i da ga zaista lepo neguju u bolnici, te svi verujemo da će bez problema prebroditi i koronu - preneo nam je prijatelj vladike Davida.

Dodaje i da se vladika, kao i svi savesni ljudi, nada da nikoga nije lično zarazio, posebno imajući u vidu da je na sahrani patrijarha Irineja bio okružen kolegama, ali i svetom koji je došao da poslednji put isprati patrijarha.

Testiraće se i ostali

Iako je tokom službe na sahrani patrijarhu Irineju vladika David bio u kontaktu sa brojnim vladikama, najbliži su mu sve vreme bili Joakim iz Makedonije, Ilarion timočki i hercegovački Dimitrije, koji su stajali tik uz njega... Svi oni će se sada, najverovatnije, testirati.

Inače, vladika kruševački David koronu je preležao i marta ove godine, a tada je uspešno izlečen u Zemunskoj bolnici. On ni tada nije imao ozbiljnije simptome, već je zbog godina, radi predostrožnosti, bio na bolničkom lečenju.

JOVAN JANJIĆ

Veliki udar na Crkvu

foto: Screenshot

Jovan Janjić, profesor koji se bavi crkvenim pitanjima, smatra da vladika David virus nije dobio u Hramu na pogrebu patrijarhu Irineju, jer inkubacija traje od pet do 15 dana.

- Srpska crkva opet podnosi najveće žrtve. Jedino je ona u ovoj pošasti izgubila svog vrhovnog poglavara, patrijarha Irineja, kao i i poglavara u Crnoj Gori, mitropolita Amfilohija, a ranije i episkopa valjevskog Milutina. Takav gubitak nema nijedna druga crkva. To stradanje srpske crkve pokazuje koliko ona deli sudbinu naroda i da su episkopi sa narodom uvek, pa i u vremenu pandemija.

Kurir.rs/ Ivana Žigić Foto: Nemanja Nikolić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track