SRPSKO ZLATO: Severno od Niša skoro niko ne zna za proizvod pripremljen od najkvalitetnijeg svinjskog mesa (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Pored roštilj mesa i nadaleko čuvenog ajvara, treći proizvod koji je brendiran na jugu Srbije je sprža.

Međutim, kako se zađe malo severnije od Niša i Leskovca, tako se i popularnost sprže gubi.

Ekipa Kurir televizije morala je da poseti selo kod Lebana kako bi posmatrala pripremu srpske zlatne delicije nalik duvan čvarcima koja je geografski zaštićena i pripremljena prema starom tradicionalnom receptu.

"Sprža se kod nas pravi od malena. Mi smo to videli od naših roditelja, deda, baba kako su radili i mi to radimo na isti način", kaže Nenad Dejanović, jedan od čuvara recepture.

Tajna je, kako kaže, da se sprža pravi od najkvalitetnijih sirovina.

"Prva stvar koja pravi razliku između poznatih duvan čvaraka

i manje poznate sprže je sirovina. A šta se odvaja za spržu? Bitno je da budu domaće svinje, stavlja se plećka, but, vrat i rebra", navodi mesar Milorad Milošević.

Domaćini nam otkrivaju da je za deset kilograma sprže potrebno oko 30 kilograma mesa. Zato je ona, kažu naši domaćini, delikates.

"Krupno isečeno meso ide u kazan sa dosta vode. Loži se jaka vatra i kreće mukotrpan proces celodnevnog mešanja, ukuvavanje, ceđenje", navodi mesar, dok njegov kolega Miloš Momčilović otkriva i razliku između duvan čvaraka i sprže:

"Kod sprže radimo još veću termičku obradu, još 2 sata duže", objašnjava on.

Koliko je proizvod dobar najbolje pokazuje primer iz domaćinstva sa juga Srbije koji spržu spremaju ne samo u vreme svinjokolja, već tokom cele godine.

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track