18 GODINA U SAMICI, 4 U LANCIMA: Jedini osuđenik u bivšoj SFRJ koga je ispovedao patrijarh Pavle (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Dok je polemika oko smrrtne kazne u našem društvu još uvek aktuelna, kao jedan od najvećih skandala u srpskom pravosuđu ali i zatvorskog nehumanog postupanja vezuje se za slučaj najpoznatijeg srpskog zatvorenika Vučka Manojlovića.

On je tu titulu stekao kao jedan od poslednjih osuđenika na smrt u bivšoj SFRJ zbog ubistva i otmice tužioca u Leskovcu, kada je pune 33 godine proveo iza rešetaka u KPZ Niš, da bi ga potom 1. februara 2013. godine pomilovao tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Advokat koja je vodila njegovo pomilovanje je Tanja Minčić Marković navodi da je Vučko smrtnu kaznu služio na nečovečan način, 18 i po godina je čekao na izvršenje presude u samici, od kojih je četiri i po godine bio u lancima. "Takvo postupanje je potpuno suprotno postulatima i konvencijama o ljudskim pravima, suprotno Ustavu i svim zakonima, ali eto, on je sve to izdržao i doživeo je da bude pomilovan", navela je Markovićeva.

Kao osuđenika koji je najduže čekao na izvršenje smrtne kazne, Vučka je ispovedao i patrijarh Pavle. "Vučko je bio jedini osuđenik bivše SFRJ koga je posetio patrijarh Pavle i lično ispovedao, Vučko je bio prilično vezan i zahvalan patrijarhu jer ga je posetio", objasnila je advokatica. Slučaj je godinama pratio i novinar Miljan Vitomirović.

"Više od 20 puta je pisao državnim organima moleći i tražeći da ta kazna bude i izvršena. Ne mogu da zamislim da se neko 18 godina budi svakog jutra i pita da li će na vrata njegove samice neko zakucati na vrata i reći da je došlo vreme", podseća novinar.

OVDE MOŽETE DA PRATITE UŽIVO KURIR TV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track