AZDEJKOVIĆ I GAVRILOVIĆ U USIJANJU DANA: Zakon o istopolnim partnerstvima nije dovoljan, ali je baza! Nama se niko nije obratio
Foto: Kurir

KURIR TELEVIZIJA

AZDEJKOVIĆ I GAVRILOVIĆ U USIJANJU DANA: Zakon o istopolnim partnerstvima nije dovoljan, ali je baza! Nama se niko nije obratio

Društvo -

Srbija će do kraja godine dobiti nacrt Zakona o istopolnim partnerstvima čime će konačno ispuniti obaveze preuzete članstvom u Savetu Evrope, kandidature za članstvo u EU, norme Ujedinjenih nacija i presude Evropskog suda za ljudska prava.

Da li će zakon otkloniti sve nepravde ili je za društvo potrebno više da bi svi građani uživali Ustavom zagarantovana prava, bila je tema emisije "Usijanje dana", u kojoj su govorili Predrag Azdejković, urednik magazina "Optimist" i LGBT aktivista, i Aleksandra Gavrilović iz Labrisa.

foto: Kurir

"Taj zakon znači priznavanje realnosti. To je priznavanje da nismo građani drugog reda, već ravnopravni", rekla je Aleksandra Gavrilović.

"Mi smo još krajem 2000. godine zahtevali legalizaciju istopolnih brakova, to je tada bio skandal, čak smo dobili batine od skinsa", poručio je Azdejković i dodao:

"Demokrate nam nisu donele taj zakon, a sada će nam ga doneti desničari. Politički je kod nas sve naopako".

Azdejković je nastavio:

"Sve zemlje EU su na različitim stupnjevima. Malta mi je posebno interesantna, jer je na vrhu po zakonima. Ali kad odete na Maltu, ja tamo ne bih živeo. Tako i po toj mapi u regionu su Crna Gora i Albanija ispred nas, ali ni tamo ne bih živeo".

"Mi smo napravili predlog zakona", kaže Aleksandra i dodaje:

"Zakoni nisu dovoljni, ali jesu baza".

foto: Kurir

"Koliko LGBT osoba u Srbiji ima hrabrosti i privilegije da koristi taj zakon?", zapitao se Azdejković, a onda dodao:

"Homofobija je i dalje zastupljena, manje u Beogradu, a više u manjim sredinama. Zamislite da u Paraćinu prvi par dođe da se venča, ceo grad će znati".

"Voleo bih da se, kao međukorak, dozvoli usvajanje dece jednog partnera", kaže Azdejković.

foto: Kurir

"Građani na prvu loptu na sve ovo kažu: "Ne", a kada im se sve objasni, nemaju ništa protiv", objašnjava Aleksandra i nastavlja:

"Ovo ne treba da želimo zbog Evrope, nego zbog nas samih".

"Ako vam partner premine u bolnici, ne možete da uzmete njegovo telo i sahranite ga. To mi je najužasnije", kaže Azdejković.

foto: Kurir

"Nadam se da ćemo ovo što ministarka Čomić govori, videti u praksi", poručuje Aleksandra, a Predrag se nadovezao:

"Mene ministarka malo ljuti, jer nijednom nismo razgovarali. Bilo bi skandalozno da se zakon napravi bez nas".

Usvajanje dece nije tema ovog zakona, a ministarka Čomić je izrazila želju da se otvori javna debata o tome.

"Ja sam da se legalizuje usvajanje. Najveća predrasuda je da će deca koja odrastaju uz gejeve i lezbejke takođe biti gejevi i lezbejke. Pa neka budu. Šta nama fali", jasan je Azdejković.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track