SVE NA JEDNOM MESTU Počinju da važe novi propisi: Evo kome će primanja biti veća od danas, a kome će džepovi biti puniji od aprila
Foto: Ana Paunković

stupaju na snagu

SVE NA JEDNOM MESTU Počinju da važe novi propisi: Evo kome će primanja biti veća od danas, a kome će džepovi biti puniji od aprila

Društvo -

Prvog dana 2021. godine stupaju na snagu novi zakoni i počinju da važe neka nova pravila. U novoj godini biće veće penzije, plate u javnom sektoru, zatim veća pomoć za nezaposlene porodilje...

Odlazak u penziju

Žene će u starosnu penziju moći sa 63 godine i dva meseca života umesto sa 63 koliko im je bilo potrebno da sada. Potreban broj godina radnog staža za njih ostaje isti - minimum 15 godina.

Muškarci u starosnu penziju u narednoj godini idu po starom - sa 65 godina života i 15 godina staža upisanog u radnu knjižicu. Njihov odlazak u redovnu penziju ostaće isti, ali će doći do promena kod onih koji budu želeli da se prevremeno penzionišu.

- Neophodno je da lice ima 40 godina staža i 59 godina života. A za žene neophodno je da imaju navršenih 58 godina i četiri meseca života i što se tiče staža to je 39 godina i četiri meseca - objasnio je Vladimir Stanković iz PIO fonda i podsetio da je kod žena kao uslov predviđeno da se svake godine pomera za dva meseca.

Minimalna cena rada

Minimalna cena rada, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, za period januar-decembar 2021. godine iznosiće 183,93 dinara (neto) po radnom času.

Vlada Srbije je donela odluku o povećanju minimalne cene rada sa 172,54 na 183,93 dinara po satu. Odluka je objavljena u Službenom glasniku sredinom septembra.

Minimalna zarada se povećava za 6,6 odsto. Tako će oko 350.000 ljudi koji danas primaju minimalac od 30.000 dinara u 2021. godini dobijati 32.126 dinara mesečno.

Veće penzije i plate u javnom sektoru

Veća primanja u novoj godini treba da očekuje i oko 1,7 miliona penzionera, jer je za 2021. najavljen rast penzija po švajcarskoj formuli i to za 5,9 procenata. Posle povećanja, prosečna penzija će sa sadašnjih 27.769 dinara biti povećana na 29.407 dinara, odnosno za 1.638 dinara. Praktično, od 2021. će umesto 10.000 dinara penzije penzioneri dobijati oko 600 dinara više, dok će stari sa najvećim primanjima (iznad 100.000) imati povišicu od najmanje 6.300 dinara.

Penzije će u narednoj godini rasti po dogovorenom modelu - švajcarskoj formuli koja podrazumeva usklađivanje primanja najstarijih građana sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade, a iz Vlade Srbije je od 2022. godine najavljen novi model koji bi omogućio još veći rast. Cilj je da prosečna penzija 2025. dostigne nivo od 400 evra.

Veće plate u javnom sektoru

Ministar finansija Siniša Mali naveo je da će od 1. januara penzije biti povećane za 5,9 odsto, a minimalna cena rada za 6,6 odsto.

Biće povećane plate u javnom sektoru. Mali je rekao da će od 1. januara pet odsto povećanje plate dobiti medicinski radnici, dok će ostali zaposleni u javnom sektoru dobiti 3,5 odsto, a ostalih 1,5 odsto povećanja dobiće od 1. aprila.

Mali je potvrdio da će vojnici, pored toga, dobiti dodatno povećanje do deset odsto.

Veća pomoć za nezaposlene porodilje

Od 1. januara jednokratna pomoć za nezaposlene porodilje u Beogradu i porodilje sa niskim primanjima biće uvećana za 5.000 dinara. Tako će nezaposlene porodilje dobijati 30.000 dinara, a ukupna pomoć za prvo dete iznosiće 50.000 dinara.

To ne isključuje prava iz republičkog budžeta jer svaka porodilja ima pravo na još 100.000 dinara, dečji dodatak i sva ostala davanja.

Udar i na frilensere

Nekako se u poslednje vreme najviše čuje glas frilensera sa tvrdnjom da će im obaveze napraviti pravi finansijski udar.

Naplata poreza za ono što rade je već krenula, ali će biti intenzivirana od januara.

Sada dobijaju rešenja po osnovu kojih treba u roku od 15 dana da uplate porez na ime prihoda iz prethodnih pet godina. Pojedinci tvrde da ukupan ceh iznosi i po nekoliko hiljada evra.

Napuštanje dosadašnje kontrole zapošljavanja u javnom sektoru

Izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu, predviđa se i napuštanje dosadašnje kontrole zapošljavanja u javnom sektoru i uvođenje fleksibilnijeg sistema koji omogućava da korisnici javnih sredstava ubuduće sami donose odluke o zapošljavanju, shodno potrebama i u zavisnosti od novca kojim raspolažu.

Izmenama tog zakona predviđeno je ograničenje, a to je da se ne može zaposliti više od 70 odsto od broja zaposlenih koji su napustili to preduzeće tokom prethodne godine.

Kako proći tehnički, šta sa plinom?

Od polovine 2021. čak oko milion vozila u Srbiji sa motorom evro 3 možda neće moći da prođe tehnički pregled zbog emisije štetnih gasova

Još nije razjašnjeno kako će se tretirati stariji automobili sa benzinskim motorima koji imaju ugrađen plin.

Stručnjaci kažu da kad budu stroži uslovi po pitanju merenja izduvnih gasova da većina motora evro 3 neće proći, ali i ni pojedini motori višeg standarda u zavisnosti od njihovog stanja.

Menja se Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja

Nakon novogodišnjih praznika formiraće se Radna grupa koja će se baviti izradom nacrta teksta izmena i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović i poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović iskazali su spremnost da se proces izrade nacrta izmena i dopuna zakona ubrza.

Novina je to što će ova radna grupa u svom sastavu imati i predstavnika institucije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, što do sada nije bio slučaj.

Plan je da se izmene i dopune zakona donesu u prvom kvartalu 2021. godine kad bi trebalo da se usvoji i izmena zakona o zaštitniku građana.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track