MOJ DRAGI SINČIĆ KREĆE PUTEM ISCELJENJA: Mali borac Oliver konačno putuje u Budimpeštu po lek! MAJKA OBJAVILA PRELEPE VESTI
Foto: Printscreen Facebook

sma

MOJ DRAGI SINČIĆ KREĆE PUTEM ISCELJENJA: Mali borac Oliver konačno putuje u Budimpeštu po lek! MAJKA OBJAVILA PRELEPE VESTI

Društvo -

Oliver Pal Gajodi iz Bajmoka konačno u ponedeljak kreće u Budimpeštu gde će primiti zolgensmu - najskuplji lek na svetu koji leči smrtonosnu spinalnu mišićnu atrofiju.

Akcija sakupljanja novca za Olivera vođena je mesecima u javnosti uz pomoć humanitarnih bazara, raznih igara, slanjem SMS-a i na sve druge načine koji su doprineli da novac bude sakupljen.

Vest da maleni borac kreće za Budimpeštu na Fejsbuku je podelila njegova majka Timea koja se u dirljivoj objavi još jednom svima zahvalila na pomoći koju su uputii njenom sinu.

- Dragi prijatelji! Da li nam verujete da smo mi još u neverici da smo prikupili sredstva za zolgensmu i to uz vašu pomoć! Svakog dana osećamo neizmernu zahvalnost što ste poslali Olivera i borili se svim srcem za njegov lek! Ja kao njegova mama želela bih da vam se još jednom zahvalim za ono što ste učinili za našu porodicu! Neizmerno hvala svima vama koji ste odvojili za jednu poruku i za bezbroj poruka, i za uplatu, i za nagradne igre, i za licitacije, i za bazare. Veliko vam hvala - napisala je majka.

Porodica se još jednom zahvalila zaposlenima u Fondaciji Budi human i svim administratorima srpske i mađarske grupe za nadmetanje.

- Hvala kompanijama na uplatama, na njihovoj ponudi sa proizvodima i naravno našim dragim prijateljima. Zahvaljujući svima vama naš mali Oliver sada ima priliku da ima lepši i zdraviji život. Postajemo malo uzbuđeni pre velikog puta! U ponedeljak ujutro krećemo za Budimpeštu do bolnice Bethesda! Moj dragi sinčić može krenuti putem isceljenja jer si ti (koji čitaš ovaj post) kao jedan čovek stao uz nas! Hvala, hvala svima! - napisala je majka.

Jedina nada najskuplji lek na svetu

Oliver je rođen 17. decembra 2019. godine kao zdrava beba.

Nakon mesec dana, tokom prve vakcinacije, doktor je primetio da nešto nije u redu jer Oliver nije pomerao ni ručice ni nožice.

Upućen je u Novi Sad u bolnicu.

Nakon mesec dana brojnih ispitivanja uspostavljena je dijagnoza. Rečeno je da Oliver boluje od smrtonosne neuromišićne bolesti - spinalna mišićna atrofija tip 1. Radi se o vrlo progresivnoj bolesti koja napada mišiće i brzo se gube osnovne životne funkcije kao što su hodanje, varenje, gutanje i disanje.

Sa dva i po meseca je Oliver primio prvu terapiju. Nakon toga je bio jako slab, a za svojih godinu i mesec dana života više vremena je proveo u bolnici nego kod kuće.

Jedina nada je najskuplji lek na svetu - Zolgensma - koji je inače nedostupan u Srbiji. Potrebno je obilo prikupiti oko dva i po miliona evra za lečenje u inostranstvu, za genetsku terapiju, medikamente i medicinski potrošni materijal, medicinske aparate i servisiranje istih, medicinska i ortopedska pomagala, fizikalne terapije, rehabilitacije i za putne troškove i troškove smeštaja.

Krajem prošle godine uspeli smo da skupimo novac i za lečenje Anike Matić i Minje Matić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track