Najnovije vesti

NEMA OPUŠTANJA BAR DO LETA: Doktor Radmilo Janković upozorava da još nećemo skidati maske i živeti kao pre
Foto: Ana Paunković

budimo oprezni

NEMA OPUŠTANJA BAR DO LETA: Doktor Radmilo Janković upozorava da još nećemo skidati maske i živeti kao pre

Društvo

NIŠ - Radmilo Janković, zamenik direktora Kliničkog centra u Nišu i direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju, upozorava da ne smemo da se opuštamo povodom pada broja zaraženih od korona virusa i početka vakcinacije, već da treba da budemo oprezni, bez obzira na velika nadanja.

"Imunizacija je stvar koje nekako najviše ohrabruje u svemu ovome, ali ne možemo očekivati da će nam životi biti isti barem do leta", rekao je Janković.

kovid bolnica, Batajnica, Dr Tatjana Adžić Vukičević, Tatjana Adžić Vukićević
foto: Marina Lopičić

Upozorava da sada ne smemo ni da pomislimo da imamo kolektivni imunitet, jer ima mnogo primera da se ljudi zaražavaju i po drugi put.

"Bez maski nećemo moći dok ne budemo sigurni da imamo neku vrstu kolektivnog imuniteta", rekao je doktor.

Govoreći o zaražavanju lekara, on je ukazao da se više od polovine njih zarazilo van bolnica, u svojim porodičnom i društvenom okruženju.

"Sa moje klinike koja je podnela najveći teret u KC, 34 lekara su zaražena, od toga tri po drugi put - jednom u martu, jednom sada", precizirao je Janković.

Upitan da li je ova velika kriza ojačala naš zdravstveni sistem, Janković je odgovorio da on jeste jači "za jedno neprevaziđeno iskustvo", kao i da se pokazao jako fleksibilnim i izdržljivim.

"Vrlo brzo se adaptirao na priliv velikog broja pacijenata. Imali smo dnevno blizu 500 pacijenata u čitavoj Srbiji. Ova epidemija nam je pokazala da je u budućnosti potrebno više kreveta u intenzivnim negama", naveo je Janković.

Nije isključio mogućnost da se ovakva jedna masovna pojava ponovi u svetu.

Zbog toga smatra da Srbiji trebaju bolnice kao što su u Batajnici i Kruševcu, sa velikom brojem kreveta intenzivne nege.

Epidemija kovida 19 ukazala je i na nedostatak anesteziologa u Srbiji, kao i svuda u Evropi - jedinih lekara koji su sertifikovani da se bave mehaničkom ventilacijom i intenzivnim lečenjem, napomenuo je doktor.

kovid bolnica, Batajnica
foto: Marina Lopičić

I treća stvar koja je naučena, to je kako kaže, preventiva na koju smo zaboravili dok se ovo nije desilo.

"Borbu protiv kovida 19 ne mogu dobiti ni anesteziolozi ni sestre u jedinicama intenzivne nege, jer je to kraj te borbe. Bitka se dobija preventivom. Lekcija koju smo naučili jeste da nikada više ne smemo da se suočimo sa 9.000 zaraženih dnevno i nikada više sebe ne smemo da dovedemo u situaciju da imamo 10.000 hospitalizovanih s teškom kliničkom slikom", istakao je Janković.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...