KARIJERA U AUDIO-PRODUKCIJI: Evo šta bi trebalo da znate o poslu montažera zvuka
Foto: Promo

Obrada zvuka

KARIJERA U AUDIO-PRODUKCIJI: Evo šta bi trebalo da znate o poslu montažera zvuka

Edukacija -

Stručnjaci koji poseduju veštine za obrađivanje zvuka imaju mogućnost da pronađu dinamičan i odlično plaćen posao, koji će im omogućiti da svakodnevno uživaju na svom radnom mestu. Montaža, odnosno produkcija zvuka, spada u tehničke poslove. Međutim, za razliku od drugih zanimanja, koja takođe spadaju u domen tehničke podrške u stvaranju audio-vizuelnih dela, audio-produkcija vam nudi brojne prednosti.

Ako ste se nekad pitali šta sve rade montažeri zvuka i koje su prednosti njihovog zanimanja, predstavljamo vam glavne karakteristike ovog posla.

LINK Group
foto: Promo

Oni se nikad ne dosađuju

Montaža zvuka spada među ona zanimanja koja uvek donose nešto novo. Razlog zašto je ovaj naizgled jednoličan posao dinamičan jeste to što je montažerima i producentima zvuka u opisu posla da sarađuju sa muzičkim zvezdama, izvođačima, rediteljima, televizijskim i radijskim režiserima. Priroda posla je takva da montažeri i producenti zvuka rade na različitim materijalima, od muzike, preko govora, do drugih najrazličitijih oblika zvuka. Samim tim, njihovi saradnici dolaze iz širokog spektra zanimanja.

LINK Group
foto: Promo

Oni poseduju meke i tvrde veštine

Da biste se bavili obrađivanjem zvuka potrebno je da imate tehnička znanja potrebna za ovaj posao. Jedna od najvažnijih stavki koju svaki producent zvuka mora da ispunjava jeste odlično poznavanje elektronske, ali i analogne opreme, uz posedovanje razvijenih kompjuterskih veština. Pored toga, komunikacijske veštine veoma su korisne za producente zvuka. Kao što je pomenuto, oni su u neprekidnom kontaktu sa urednicima, direktorima, video-montažerima i drugima koji sarađuju na istom projektu.

LINK Group
foto: Promo

Stručnjaka je malo, a tražnja raste

Istraživanja pokazuju da će broj poslova za montažere i producente zvuka tokom naredne decenije porasti za oko 10%. Novi stručnjaci za obradu zvuka svoje radno mesto moći će da pronađu na televizijskim i radio stanicama, u studijima za muzička snimanja, a i na mnogim drugim radnim mestima.

S obzirom na opis posla, montažeri zvuka su često prinuđeni da putuju i rade na različitim lokacijama, što ovo zanimanje čini još dinamičnijim. Fleksibilnost i prilagodljivost različitim zaduženjima su dve osobine koje su izuzetno važne za ostvarivanje uspešne karijere.

LINK Group
foto: Promo

Obrazovanje koje vam je potrebno

Za koji god put da se odluče, audio-stručnjaci moraju da ispune zlatno pravilo svoje profesije, koje glasi „obezbediti kristalno čist i izuzetno kvalitetan zvuk”. Da biste se bavili montažom i produkcijom zvuka potrebno je da steknete tehničke veštine koje će vam omogućiti da obrađujete najrazličitije vrste zvuka. Ova znanja moguće je steći već posle godinu dana učenja po specijalnom programu poput popularnog programa Video & Sound Production sa ITAcademy. Obrazovanjem na priznatoj edukativnoj ustanovi dobićete temeljna znanja koja ćete vrlo lako moći da nadogradite i primenite u praksi odmah nakon školovanja.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track