POČELA VAKCINACIJA ZDRAVSTVENIH RADNIKA IZ RS U SRBIJI: Prva grupa lekara iz Modriče već u Sremskoj Mitrovici
Foto: Tanjug/Rade Prelić

najvažnije da se što pre zaštite radnici koji su najugroženiji

POČELA VAKCINACIJA ZDRAVSTVENIH RADNIKA IZ RS U SRBIJI: Prva grupa lekara iz Modriče već u Sremskoj Mitrovici

Društvo -

BANJALUKA - Vakcinacija zaposlenih u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj počela je danas u Srbiji, a zdravstveni radnici iz RS vakcinišu se u Loznici, Šapcu i Sremskoj Mitrovici. U Sremskoj Mitrovici vakcinacija je počela u 11 sati, i u tom gradu danas će biti vakcinisano 450 zdravstvenih radnika, a sutra još toliko njihovih kolega. Vakcinacija se obavlja na punktu u sportskoj hali "Pinki".

Zdravstvenim radnicima iz Srpske na raspolaganju su sve tri vakcine, "Sinofarm", "Sputnjik V" i "Fajzer-Biontek". Procedura vakcinacije je standardna - uz potpisanu saglasnost, odlazi se na lekarski pregled, nakon čega sledi vakcinacija, a svi dobijaju potvrdu da su primili prvu dozu cepiva. Vlada Srbije obezbedila je 5.000 doza vakcina za imunizaciju zdravstvenih radnika u RS protiv virusa korona.k

Kako navode, danas su se medicinari iz RS uputili na imunizaciju u Srbiju, nakon što je Vlada Srbije za njih donirala oko 5.000 doza vakcina. Predviđeno je da se vakcinacija obavi u zdravstvenim ustanovama u Sremskoj Mitrovici, Loznici i u Šapcu, prenose Nezavisne. "Očekujemo od zaposlenih i direktora zdravstvenih ustanova da se svi skupa potrudimo da taj posao što je moguće kvalitetnije završimo", rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

Dodao je da je najvažnije da se što pre zaštite radnici koji su najugroženiji u zdravstvu i socijalnoj zaštiti. Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je juče da je ranije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao da se obezbedi vakcinisanje u tri centra u Srbiji za 5.000 medicinskih i drugih radnika RS koji su izloženi virusu korona.

Naime, jutros je u Sremsku Mitrovicu došla prva grupa od 21 radnika, koji su se dobrovoljno projavili za imunizaciju protiv virusa korona iz Specijalne bolnice za hroničnu psihijatriju Modriča. Direktor ove bolnice Siniša Nikić je rekao da će druga grupa medicinskih i nemedicinskih radnika bolnice sutra primiti vakcine koje je Srbija donirala za zdravstvene radnike u Repbulci Srpskoj.

Dodao je da je prevoz do Sremske Mitrovice organizovala Bolnica u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Republike Srpske. Načelnik Bolnice Biljana Zelinčević rekla je da Bolnica ima 170 radnika i 280 pacijenata.

"Trenutno nema zaraženih radnika i pacijenata, ali je od početka pandemije bilo ukupno 18 pozitivnih pacijenata i 12 zaposlenih, a smrtnih slučajeva nije bilo", rekla je Zelinčevićeva. Važno je, kazala je, da se vakcinišu svi radnici, s obzirom na to da su oni jedini koji mogu da unes virus među pacijente. Zlinčevićeva će, kaže, sutra primiti rusku vakcinu "Sputnjik ve" - za koju se opredelila većina radnika.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track