ŠANSU ZA NOVI ŽIVOT DOBILO TROJE LJUDI: Posle godinu dana pauze ponovo transplantacije u Urgentnom
Foto: Zorana Jevtić

korona stopirala sve

ŠANSU ZA NOVI ŽIVOT DOBILO TROJE LJUDI: Posle godinu dana pauze ponovo transplantacije u Urgentnom

Društvo -

BEOGRAD - Posle godinu dana pauze, zbog epidemije virusa korona, urađene su tri transplantacija organa od jednog donora u Urgentnom centru i drugim klinikama Kliničkog centra Srbije.

Šansu za novi život dobilo je troje ljudi, transplantirana je jetra, dva bubrega, a uzete su i obe rožnjače koje će biti iskorišćene. Što je najvažnije svi pacijenti se osećaju dobro i oporavak ide očekivanim tokom.

Donor je bio mlad čovek koji je doživeo jak moždani udar i kliničku smrt. Porodica je dala saglasnost da se organi iskoriste za transplantacije i tako pomogne drugim bolesnicima kojima je to jedini lek.

Načelnica anestezije u Urgentnom centru i član tima za transplantaciju prim. dr Nataša Petrović kaže za Tanjug da je jetru dobio muškarac koji se već deset godina leči od autoimune bolesti.

"Reč je o mlađem pacijentu koji je u poslednjih nekoliko godina bio često u bolnici, jer mu se stanje pogoršalo. Već nekoliko godina čeka na transplantaciju. Nije mogao više biti tretiran na drugi način, već je jedini spas bila transplantacija. Ovo je za njega bilo spas u zadnji čas", priča Petrović.

Bubrege su dobili muškarac i žena koji su već duže na dijalizi i na listi čekanja za transplantaciju.

"Svi su dobro, svi se dobro oporavljaju. Prošlo je već deset dana od transplantacije. Nastavljamo i dalje sa ovom pričom, kada budemo imali potencijalnog donora ulazimo ponovo u proceduru", kaže Petrović.

Napominje da je program transplantacije bio zaustavljen zbog korone duže od godinu dana, da su poslednju transplantaciju imali u januaru prošle godine.

Naša sagovornica kaže da su tokom epidemije uspeli da obezbede dobru kontrolu za oko 60 pacijenata kojima je do sada transplantirana jetra. "Našli smo sistem kako bezbedno im se uzme krv, kako da se onlajn sa njima komunicira, da im se koriguje terapija, što je veoma važno", navela je ona.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track