Nema više prisluškivanja građana

Nema više prisluškivanja građana

Društvo -
Upozorili smo na potrebu da se ta oblast uredi zakonom i da se isključi mogućnost improvizacije i kršenja prava građana, poručio Rodoljub Šabić

BEOGRAD - Direktor BIA Nebojša Rodić, danas u razgovoru sa ombudsmanom Sašom Jankovićem i poverenikom za informacije od javnog značaja Rodoljubom Šabićem, podržao je sve mere kako bi se sprečilo neovlašćeno prisluškivanje.Šabić je ocenio de je sastanak bio "veoma konstruktivan".

"BIA se slaže sa našim predlozima, ali ne donosi ona zakone. Njena podrška je važna, ali sledeći potez je na ministarstvu pravde, unutrašnjih poslova i odbrane, Vladi i Skupštini", rekao je Šabić, prenosi B92.Janković i Šabić su sa Rodićem, osim pristupu bezbednosnih službi informacijama o razgovorima i SMS porukama građana kod mobilnih operatera, razgovarali i o problemima u vezi sa bezbednosnim proverama građana, ali i o lošim stranama oblasti tajnosti podataka.

Šabić je rekao da se dešava da se "tajnom zaštiti nešto što tajna nikako ne bi trebalo biti". "Mislim i da je tu postignuta saglasnost", rekao je Šabić. Kako je naveo, razgovarano je i o bezbednosnim proverama koje obavljaju službe bezbednosti prilikom postavljanja nekoga na javnu funkciju. Tu smo upozorili na potrebu da se ta oblast uredi zakonom i da se isključi mogućnost improvizacije i kršenja prava građana", rekao je Šabić.

Janković i Šabić zatražili su i bolju zaštitu zaposlenih u službama bezbednosti - takozvanih uzbunjivača koji ukazuju na kršenje zakona. Traži se, između ostalog, kriminalizovanje ometanja istrage koju vode nezavisni kontrolni državni organi, poput zaštitnika građana i poverenika za informacije od javnog značaja.

Poverenik i ombudsman dali su 14 preporuka republičkoj Skupštini i Vladi. "Nijedna od bezbednosnih struktura to ne može da uradi sama. Ona naravno treba da vodi računa da svoje aktivnosti svodi u zakonske okvire. To je problem funkcionisanja sistema. Mi u sistemu nemamo elemente koji se moraju graditi i zato je predloženo tih 14 mera. Biće potrebno i angažovanje i drugih ministarstava, odbrane, pravde i vlade i naravno parlamenta", rekao je Šabić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track