OBELEŽAVAMO POČETAK VASKRŠNJEG POSTA! Kurir sutra poklanja ikonu Prepodobni Jefrem Sirin sa zlatotiskom i molitvom
Foto: Kurir

OBELEŽAVAMO POČETAK VASKRŠNJEG POSTA! Kurir sutra poklanja ikonu Prepodobni Jefrem Sirin sa zlatotiskom i molitvom

Društvo -

Povodom početka vaskršnjeg posta, dnevne novine Kurir svim čitaocima poklanjaju ikone sa zlatotiskom i molitvom. Sutra ćete dobiti ikonu Prepodobnog Jefrema Sirina, najznačajnijeg crkvenog oca sirijske tradicije i svetitelja koji je živeo u doba cara Konstantina u 4. veku.

Prepodobni Jefrem Sirin rođen je u Siriji, u porodici siromašnih roditelja, u vreme cara Konstantina Velikog. Predanje kaže da je mladost proveo burno - bio je poznat kao prek čovek i ljutit ratnik koji je neumereno trošio i ponašao se razuzdano.

Ipak, u nekom momentu Jefrem je prelomio i potpuno promenio život posvetivši se potpuno molitvi i Bogu. Bio je učenik Svetog Jakova Nisibijskog, a savremenik i prijatelj Vasilija Velikog. Uskoro se pokazao kao veliki govornik.

Jedan spis govori da se "lila mudrost s jezika njegovog kao medeni potok, a iz očiju su mu neprestano tekle suze".

Jefrem je, priča kaže, bio vrlo vredan i neprestano je pisao knjige i podučavao monahe i narod, pa su iza njega ostala mnogobrojna dela koja se i danas proučavaju.

Iako su vernici hteli da ga postave za episkopa, Jefrem je to odbio i do kraja života živeo u miru i dubokoj molitvi. Umro je u dubokoj starosti 378. godine.

U sredu, 17. marta, poklanjamo ikonu Sveti Andrej Kritski, u četvrtak, 18. marta, Prepodobni Isihije Posnik, u petak, 19. marta, Sveti velikomučenik Teodor Tiron, a u nedelju, 21. marta, ikonu Nedelja pravoslavlja.

Kao drugi poklon dobićete dodatak Stars:

Otkrivamo sve što poznati žele da sakriju, vruće vesti i stare tajne, plus ekskluzivni intervjui i paparaco fotke!

Poklon Dodatak, Ikona, Prepodobni Jefrem Sirin
foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track