01:25

Premijerka Ana Brnabić o novim merama Kriznog štaba

čeka se odluka o pooštravanju mera za borbu protiv epidemije

PREMIJERKA BRNABIĆ POSLE SEDNICE KRIZNOG ŠTABA: Od večeras se sve zatvara, do ponedeljka važe pooštrene mere kao za vikend

Društvo -

Na sednici Krizni štab je doneo odluku da se pooštre mere, da od sutra do pobnedeljka režim rada i života bude kao prošli vikend, da se od večeras sve zatvori, rekla je premijerka Ana Brnabić u obraćanju nakon sednice Kriznog štaba koja je završena nešto posle 9 časova. To znači da osim prehrambenih prodavnica, apoteka i pumpi, gotovo ništa neće raditi.

Premijerka je dodala da će mere važiti pet dana, iako je medicinski deo Kriznog štaba tražio da budu 14 dana.

Premijerka je rekla da se neće uvoditi policijski čas i zabrana kretanja i apelovala je na maksimalnu disciplinu kako se ove mere ne bi produžile i od narednog ponedeljka.

Adria Media
foto: Adria Media TV

- Ovo je kompromisno rešenje, dugo i žustro smo razgovarali. Pokušavamo i dalje da nađemo najbolji mogući balans između zaštite zdravstvenih radnika, zaštite radnih mesta i podrške privredi i mentalnog zdravlja nacije. Potrebno je da dodatno usporimo život u Srbiji, kako bismo videli da brojevi novozaraženih stagniraju, i ovo je pre svega kao podrška našim zdravstvenim radnicima. U ponedeljak će se videti šta dalje, to će zavisiti od svih nas - rekla je Brnabić.

Premijerka je apelovala na maksimalnu disciplinu, razumevanje situacije u kojoj se nalazi zdravstveni sektor, koji radi u teškim okolnostima već godinu dana.

Državne institucije nastavljaju da rade.

- Sve državne institucije do ponedeljka nastavljaju da rade, kao i pošte, banke, proizvodni pogoni I kapaciteti.

Vrtići i skijališta nastavljaju s radom

Ona je naglasila da će vrtići i škole nastaviti s radom.

- Vrtići će nastaviti da rade, najverovatnije će i niži razredi osnovne škole od ponedeljka preći na onlajn nastavu, makar na sedam dana - rekla je Brnabić i istakla da je to preporuka medicinskog dela Kriznog štaba.

U skijalištima će biti zatvoreni kafići i restorani, izuzev u hotelima gde će biti otvoreni samo za goste.

- I tu će biti pooštrena kontrola, a medicinski deo Kriznog štaba tražio da i skijališta budu zatvorena. Mislim da nije realno da se neko zarazi na stazi, već se to događa u kafićima i restoranima. Mi ćemo sada zatvoriti kafiće i restorane, kao što je bilo za vikend.

Ona je rekla da će se vlada truditi da radi na dodatnom povećanju kapaciteta za testiranje, na dodatnom testiranju na granicama, kako bi se i tu pojačala kontrola.

- I danas ćemo, tokom dana, razgovarati sa onima koji su u privredi posebno ugroženi ovim merama - dodatni razgovori sa ugostiteljima, ali i sa muzičarima, fotografima, svima koji izuzetno trpe zbog mera, koje su neophodne da bi se zaštitilo zdravlje - rekla je Brnabić.

Prenela je da je juče imala dva sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u vezi sa merama, njihovim uticajem na privredu, ali i na ljude, pre svega mlade, koji u tom smislu, najviše trpe i osećaju psihološki da im prolazi mladost u kovid režimu. Razgovarali su, takođe, i sa ministrom finansija oko dodatnih mera podrške ugostiteljima, muzičarima, vlasnicima bioskopima.

Premijerka Brnabić je istakla da je zadovoljna tokom vakcinacije, i da je zamolila predsednika Vučića da iskoristi svoje uticaje i zamoli partnere iz Kine da se Srbiji ranije isporuči kontigent Sinofarm vakcina.

- Trebalo je da stignu početkom aprila, ali da zamolimo da to bude ipak krajem marta - kazala je premijerka i najavila da će do kraja nedelje stići još 60.000 Fajzerovih vakcina.

Premijerka je navela da se očekuje da masovna vakcinacija počne da daje ozbiljne rezultate i da brojevi počnu da stagniraju.

Brnabić ističe da je struka prihvatila mere, ali da su ovakve mere na 14 dana u stvari prava mera.

- Rad Kriznog štaba u ovakvim okolnostima je zaista težak. To je sasvim normalno, ali rad ovog Kriznog štaba je primer kako se radi u teškim okolnostima i kako se postižu kompromisi i gura dalje.

Do početka sledeće nedelje plan o obaveznom PCR testiranju

Premijerka je najavila da će biti udesetostručeni kapaciteti PCR testiranja u Srbiji i da će do početka sledeće nedelje biti donet konkretan plan o testiranju svih koji ulaze u našu zemlju i na koji način će se to sprovoditi.

- Intencija je da povećamo kapacitete, a posebno na granicama kako bi svi koji uzlaze bili testirani. Trenutno pravimo plan kako i čim budem imala konkretne informacije obavestiću javnost. Videćemo da li će biti o trošku države ili tih ljudi, kao i da li će se praviti razlika između naših i stranih državljana - navela je Brnabić dogovarajući na pitanja novinara.

krizni stab
foto: Kurir Printscreen

Inače, sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa počela je danas nešto posle 8 sati.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je ranije da struka ostaje pri stavu da epidemiološke mere moraju da budu pooštrene. Kon je tada ponovio da mere uvedene za vikend nisu bile dovoljne da se stopa zaraze smanji.

Podsetimo, na osnovu jučerašnjih podataka u Srbiji je bilo testirano 15.265 građana od kojih je 4.634 novozaraženih. Preminulo je 28 pacijenata, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije trenutno je njih 219.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track