DOKTOR PEŠIĆ OBJASNIO KO SME DA UZIMA BAMLANIVIMAB: Lek nije odobren za pacijente koji su već hospitalizovani zbog korone
Foto: Prinstcreen RTS

lek koji je stigao u Srbiji

DOKTOR PEŠIĆ OBJASNIO KO SME DA UZIMA BAMLANIVIMAB: Lek nije odobren za pacijente koji su već hospitalizovani zbog korone

Društvo -

Profesor Medicinskog fakulteta u Nišu, klinički farmakolog Srđan Pešić, izjavio je da je "Bamlanivimab", lek koji je stigao u Srbiji i koji sprečava komplikovanje kliničke slike usled zaraze korona virusom, namenjen pacijentima koji imaju lake i umerene simptome, ali koji su u riziku da dobiju težu sliku zbog hroničnih i drugih oboljenja.

"Namenjen je pacijentima koji su se tek razboleli, a koji su kritični po određenim kriterijumima da dobiju teške oblike kovida. Pre svega, ljudima starijima od 65 godina, koji imaju pridružene bolesti, kardiovaskularne probleme, hipertenziju, bolesne bubrege, problem sa plućima", rekao je Pešić.

Kako kaže, u pitanju su gotova antitela koja su napravljena u laboratoriji, a koja reaguju u toj prvoj fazi, sprečavaju da virus uopšte uđe u telo ili sprečava da se on i dalje replikuje i dalje proširi.

Pesić je dodao da lek sadrži veću količinu antitela nego krvna plazma čoveka koji je preležao kovid s težom kliničkom slikom i ističe da je najbolje uzeti lek u ranoj fazi, onda kada organizam još nije stvorio antitela ili makar ne veću količinu antitela.

S druge strane, kako napominje, "Bamlanivimab" nije odobren za pacijente koji su već hospitalizovani zbog korona virusa ili su na kiseoniku zbog ove bolesti, jer njima ne pomaže ili čak može da pogorša stanje.

"Ako bi se lek davao pacijentima koji su na kiseoniku ili mehaničkoj ventilaciji, moglo bi još da bude i kontraproduktivno", rekao je Pesić.

Lek je, podvukao je, jako bitno dati na vreme.

"Kada pacijent dođe u kovid bolnicu, on je bolestan već duže vreme i kasno je da ovaj lek primi, zato je jako bitno da ovaj lek bude dostupan za davanje u kovid ambulantama ili eventualno u dnevnim bolnicama koje bi se organizovale pored kovid ambulanti", smatra Pešić.

Ističe da se lek ne može uzimati preventivno.

"Lek se ne može davati preventivno već onda kada imamo pacijenta koji se već zarazio. Onog sekunda kada mi imamo pozitivan pi-si-ar test ili kada imamo potvrdu da je pacijent zaražen, a da pripada grupi kritičnih pacijenata, ovaj lek treba primeniti. To je nekih prvih pet, šest do sedam dana, posle desetog dana biće kasno", rekao je Pesić.

Pesić je dodao da lekovi samo ublažavaju posledice i da nisu zamena za vakcinu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track