NAJTRAŽENIJI LEK ZA LEČENJE KORONE DOSTUPAN I SRBIMA: Isporučeno prvih 5.800 ampula u aprilu i maju nove isporuke!
Foto: screenshot RTS

specifičan medikament

NAJTRAŽENIJI LEK ZA LEČENJE KORONE DOSTUPAN I SRBIMA: Isporučeno prvih 5.800 ampula u aprilu i maju nove isporuke!

Društvo -

U Srbiju je, u dve isporuke, stiglo 5.800 ampula "bamlanivimaba", najtraženijeg leka u svetu za lečenje kovida 19, koji su u Evropi nabavile još samo Nemačka, Mađarska i Češka.

Već je definisan i protokol po kojem će se lek američkog "Eli Lilija" davati. Lek koji po ampuli košta 600 dolara primenjivaće se kod pozitivnih na virus korona, sa blagom ili umerenom kliničkom slikom, ali pod rizikom od razvijanja teških komplikacija usled postojanja gojaznosti, dijabetesa, hipertenzije... Ampula se daje u prvih 10 dana od pojave simptoma, pre nego što virus u telu inficiranog dostigne visoku koncentraciju.

- U petak smo dobili taj specifični lek za 1.800 pacijenata, a u ponedeljak za još 4.000 pacijenata - kaže dr Sanja Radojević Škodrić, direktor RFZO. - Količine koje sada imamo dovoljne su, a sledeće isporuke stižu tokom aprila i maja.

Protokolom za davanje "bamlanivimaba" rukovodiće dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti UKCS, i profesor dr Mijomir Pelemiš, infektolog. Ova inovativna terapija antitelima koja su usmerena na spajk protein SARS-CoV-2 i imaju zadatak da spreče da virus uđe u ćeliju, pokazala je efikasnost od 95 odsto, ali se ne daje već hospitalizovanim pacijentima, sa teškom slikom kovida.

- Ima puno lekova iz ove grupe, ali nabavljamo isključivo one koji su pokazali najveću efikasnost - kaže Radojević Škodrićeva.

- "Bamlanivimab" se daje pacijentima koji nisu hospitalizovani i sprečava da pacijent dobije težu kliničku sliku. Daje se u obliku infuzije samo jedanput u dnevnoj bolnici ili kovid-ambulanti.

Kurir.rs/Novost

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track