SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O ODLASKU U GRČKU: Sprema se probna sezona, otvaraju granice za Srbe, a bez ovoga ne možete na more
Foto: Shutterstock

prve pripreme

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O ODLASKU U GRČKU: Sprema se probna sezona, otvaraju granice za Srbe, a bez ovoga ne možete na more

Društvo -

Grčki ministar turizma Haris Teoharis najavio je danas da Grčka planira probno otvaranje sezone u aprilu za građane odabranih zemalja sa visokom stopom vakcinacije, među kojima je i Srbija.

Teoharis, koji se nalazi u zvaničnoj poseti Beogradu, potvrdio da će Grčka otvoriti granice za većinu zemalja sredinom maja.

- Kao što smo najavili, sezona će početi 14. maja za većinu zemalja, za građane koji su vakcinisani, imaju negativan test ili su preležali kovid-19 - rekao je grčki ministar.

Ipak, najavljuje otvaranje probne sezone i pre tog datuma.

- Imamo plan da probna sezona počne u aprilu, pre Uskrsa za nekoliko odabranih zemalja sa visokom stopom vakcinacije, a Srbija je jedna od njih - izjavio je Teoharis.

Dodaje da još uvek ne može da govori o datumu jer dosta toga zavisi od zdravstvene situacije u aprilu, ali da su grčke vlasti prilično uverene da mogu početi otvaranje u drugoj polovini aprila.

Prema Teoharisovim rečima, u probnoj sezoni biće otvorena dva prelaza preko Bugarske, dok će od 14. maja biti aktivan i prelaz Evzoni preko Severne Makedonije.

Svi sertifikati o vakcinaciji će se priznavati

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA), Aleksandar Seničić, izjavio je danas da će se prilikom putovanja u Grčku priznavati svi sertifikati o vakcinaciji protiv korona virusa, da će postojati i alternativa u vidu PSR i antigenskih testova, a da će se sve precizirati za 15-ak dana.

Seničić je rekao da u narednih 15 dana treba očekivati potpisivanje sporazuma i da će se tada konkretno znati još neki detalji.

- Imamo uveravanja sa grčke strane da ćemo do sredine ili kraja maja imati mogućnost i da putujemo preko Severne Makedonije, da će prelaz Evzoni biti otvoren - rekao je Seničić.

Dakle, ono što je za sada sigurno jeste da će građani Srbije moći na letovanje u Grčku uz potvrdu da su vakcinisani bilo kojom vakcinom ili uz negativan PCR ili brzi test.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja