01:58

Dr Marina Nikolić: Koja reč nam je obeležila godinu

Puls srbije

DA LI JE OVO REČ GODINE U SRBIJI? Do juče je bila KORONA, a sad samo JEDNU možemo čuti da se ponavlja više! (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Korona virus već godinu dana hara Srbijom, a sa novim društvenim okolnostima, promenom načina i sadržaja komunikacije postepeno se menjao i jezik. Medicinska terminologija postala je svakodnevica, a neki od pojmova uvršteni su i u novi rečnik Instituta za srpski jezik Srpske akademije nauka i umetnosti koji se zove “Rečnik pojmova iz perioda epidemije kovida“.

Jedna od autorki rečnika dr Marina Nikolić u emisiji "Puls Srbije" na Kurir televiziji govorila je o rečima koje su postale naša svakodnevica.

“Lokdaun”, “kovid”, “transmisija”, “komorbiditet”, “koronaš/koronašica”... samo su neki od izraza sa kojima se u poslednjih godinu dana svakodnevno susrećemo. Iako ih srpski jezik dosad nije poznavao, ili bar nisu bili deo svakodnevice, sada su se odomaćili među mlađom, ali i starijom populacijom, pa gotovo da nema osobe na planeti koja ih ne koristi.

Pandemija nam je promenila živote, a promenila je i jezik kojim govorimo.

Kako je u Engleskoj za reč godine izabrana čuvena "lockdown", u Srbiji stvar je malo drugačija.

Kako kaže dr Marina, do skoro je najfrekfentnija reč u našem jeziku bila korona virus, međutim, primat nad njom preuzima reč vakcina.

- Najčešće reči kod nas su kororna, korona virus i kovid. Međutim, budući da se u ovom trenutku mnogo govori o vakcini i vakcinaciji javilo se mnogo reči u vezi sa tim, ali i sa protivnicima vakcinacije - kaže Marina.

Ona kaže da je sve učestalija upotreba izvedenica vakseri i antivakseri, koje polako preuzimaju domainaciju nad koronom.

Pa kako je do skoro najpopularnija reč kod nas bila "korona" vrlo je moguće da će "vakcina" biti reč koja će obeležiti 2021. godinu.

Bonus video:

11:10

Milanu se život promenio u sekundi zbog nenošenja kacige

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track