DR BEGOVIĆ O DVOSTRUKOM MUTANTU: Postoji zabrinutost da ova varijanta korone stoji iza porasta broja inficiranih u Indiji!
Foto: Nemanja Nikolić

opasne mutacije

DR BEGOVIĆ O DVOSTRUKOM MUTANTU: Postoji zabrinutost da ova varijanta korone stoji iza porasta broja inficiranih u Indiji!

Društvo -

Postoji zabrinutost da "dvostruki mutant", nova varijanta koronavirusa, koja je otkrivena u Indiji, stoji iza porasta broja inficiranih u toj zemlji, ali treba sačekati rezultate testova koji se rade, kaže za Kurir dr Jelena Begović, direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo.

- Većina mutacija ne utiče na ponašanje virusa, odnosno, da kažemo da je neutralna. Međutim, ponekad se desi mutacija koja promeni ponašanje virusa, pa su do sada u slučaju koronavirusa neke mutacije, pre svega u S proteinu, dovele do toga da se virus lakše i brže širi i da daje težu kliničku sliku. Takav je slučaj bio sa, primera radi, britanskim sojem - kaže dr Begović.

Postoji mogućnost, kako kaže, da se neka varijanta provuče ispod radara organizma, tako da vakcina više ne deluje u potpunosti. Ali, sa druge strane, mutacija ponekad može ići i u smeru da virus bude "blaži " i ukoliko mu, kako navodi dr Begović, ta kombinacija bude dala neku prednost u odnosu na postojeće varijante - ona će se proširiti.

- Trenutno su u Indiji našli zajedno dve mutacije u S proteinu - E484Q, koja je vrlo slična već zabeleženim mutacijama u brazilskoj i južnoafričkoj varijanti (E484K), a druga je nastala u kalifornijskoj varijanti (L452R). Postoji zabrinutost da ova varijanta možda stoji iza porasta broja inficiranih, ali trenutno se rade provere i treba sačekati rezultate testova kako bi se neki zaključak mogao izvesti - zaključuje naša sagovornica.

(Kurir.rs/R.K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track