MINISTAR NEDIMOVIĆ: Uspešan izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda uprkos pandemiji
Foto: Zorana Jevtić

berićetno

MINISTAR NEDIMOVIĆ: Uspešan izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda uprkos pandemiji

Društvo -

Srbija je u 2020.godini, koju je obeležila pandemija korona virusa, izvezla poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda ukupne vrednosti 4,2 milijarde dolara, izjavio je danas u Skupštini ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Nedimović je kazao da je taj iznos 2017.godine bio 2,8 milijardi dolara, a recimo pre pet godina 1,9 milijardi dolara, navodeći da se to dogodilo jer je Srbija pronašla nova tržišta i zato što je imala kvalitetnu robu koju je mogla da ponudi.

Prema njegovim rečima, ranije nismo bili na tržištu Kine, a sada se, kaže, izvozi mnogo proizvoda, od goveđeg mesa preko meda, vina, dok se na tržište Indije izvoze jabuke, a u Tursku goveđe meso.

“Od juče ponovo na osnovu Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Turskom ponovo izvozimo govedinu. Takvih primera je još mnogo”, naveo je Nedimović.

Kaže da Srbija treba da planira tržište Bliskog istoka koje je dobro platežno, dok recimo za svinjsko meso može da se osvaja Vijetnam.

U tom smislu je kazao da je Srbija već aplicirala za izvoz svinjskog mesa u Vijetnam i da se sada čeka odgovor.

“Jedan od najvećih potrošača svinjskog mesa na svetu je Vijetnam, jeste daleko, ali dobro plaćaju”, istakao je Nedimović.

Napominje da je ukupna trgovina najviše usredsređena na EU i na zemlje CEFTE.

Nedimović je najavio da će Vlada Srbije doneti posebnu uredbu vezanu za nabavku nove opreme u prehrambenoj industriji, kako bi Srbija mogla da ima količine koje su neophodne za ritejl lance.

Ministar je kazao da je krompir iz Ivanjice, Gornjeg Milanovca, Prijepolja uspeo da uđe u velike trgovinske lance, ali podseća i da se zbog toga što ne rade hoteli i restorani potrošnja smanjila, a samim tim je došlo do obaranja cene.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track