ZVALI SU JE GENERALICA, SEĆATE LI SE GLORIJE PAVKOVIĆ? Bila je žena generala Nebojše, rođaka Slobine Mire, razvela se i nestala
Foto: EPA

volela raskoš i dobar provod

ZVALI SU JE GENERALICA, SEĆATE LI SE GLORIJE PAVKOVIĆ? Bila je žena generala Nebojše, rođaka Slobine Mire, razvela se i nestala

Društvo -

BEOGRAD - Emitovanje serije Porodica, koja je izazvala veliko interesovanje ali i u žižu ponovo vratila brojne "likove" s kraja devedesetih prošlog veka, podsetila nas je na mnoge aktere sada već istorijskih događaja koji su posle bombardovanja i petog oktobra izašli iz javnog života.

Jedna od njih je i nekadašnja novinarka tadašnje nacionalne televizije rođena 1962. kao Glorija Sotirov i nešto kasnije poznata kao supruga generala Vojske Jugoslavije i načelnika Generalštaba VJ Nebojše Pavkovića. Venčali su se 4. avgusta 1995. godine i iz tog braka imaju sina Vuka.

Rodila se najverovatnije u Makedoniji a potom se s roditeljima preselila u Poljsku gde je sa bratom i odrasla. U ono vreme, devedesetih, pričalo se da je htela da sazida vilu baš u Miloševićevom komšiluku na Dedinju. Štaviše kad je sve bilo skoro pod krovom navodno je tražila da joj se ugradi i lift. U Miloševićevo vreme zvali su je generalica a pored braka s Pavkovićem imala je još jedan.

Kad je sredinom devedesetih general otpočeo službovanje u Prištini, ona je na televiziji u tom gradu bila voditeljka. Po dolasku u Beograd, postala je urednica Beogradskog programa, a pamtimo je kao izrazitu plavušu dugih nogu koje su bile njen adut.

Navodno je bila bliska s "porodicom", tačnije Mirjanom Marković jer joj je prvi muž bio njen brat od strica odnosno sin čuvenog Draže Markovića. Glorija iz prvog braka s Markovićem ima ćerku, a iz drugog s Pavkovićem - sina.

Svojevremeno su beogradski mediji pisali i da je od tada već bivšeg svekra Draže Markovića tražila da joj prepiše stan na šta joj je on navodno rekao da ako ga nekada bude nekome i ostavljao, ostaviće ga svojoj unuci, a ne njoj.

Glorijin brak sa Pavkovićem, sklopljen tokom devedesetih, okončan je razvodom 2003. godine.

Fatalna generalica obožavala raskoš i dobre provode

Baš zbog, mnogi će reći, razmaženog ponašanja svoje, sada već bivše, supruge Glorije i njenih preteranih zahteva, nekadašnji načelnik Generalštaba Nebojša Pavković bio je kritikovan i česta tema novinskih stubaca i čaršijskih ogovaranja.

- Ona obožava raskoš i dobre provode - otkrio je 2003. godine Večernjim novostima jedan njen bivši prijatelj. - Jednostavno takva je i voli takav život. Jedni će reći da je glamurozna, drugi da je nezasita, ali ona nije imala nameru da menja svoje navike. Takva je bila i u braku sa Mićkom Markovićem, sinom Draže Markovića, sa kojim ima devojčicu. Sa Pavkovićem ima sina. Njen nakit, mnogobrojne perike i cipele, međutim, nisu toliko iritirali javnost, koliko priča o svim njenim stanovima i drugim nekretninama koje poseduje. General Pavković je tada izjavio i da je ona vlasnik tri stana, koje je zaključala i otišla, ostavljajući ga da se sam snalazi kako zna i ume.

Ko je misteriozna brineta koja je došla s Pavkovićem?

Kurir je sada već davne 2006. godine pisao i sledeće: Mia Marković, devojka koja se na sahrani Miloševića pojavila sa generalom Pavkovićem, ćerka je njegove bivše žene Glorije i bratanica Mirjane Marković. Misteriozna brineta koja je došla na sahranu Slobodana Miloševića sa haškim optuženikom Nebojšom Pavkovićem ćerka je njegove bivše supruge Glorije Sotirov! Mediji su ovih dana pretpostavljali da je u pitanju Pavkovićeva nevenčana supruga, a neki od socijalista su bili uvereni da je u pitanju nova ljubavnica. Samo mali broj upućenih je znao da je atraktivna mlada devojka unuka Draže Markovića i bratanica Mirjane Marković.

Vratili je s teča Slobine sahrane zbog golog pupka

Međutim, iako je u Požarevac došla iz poštovanja prema tetki Mirjani Marković, tada devetnaestogodišnja Mia nije bila prisutna na sahrani svog teče u dvorištu kuće u oNemanjinoj 41. Prema tvrdnjama obaveštenih socijalista, ona nije puštena da uđe u dvorište zbog neprikladne odeće. Naime, Mia je na sebi imala krznenu jaknicu sa zebra šarom i farmerke, a ono što je prisutnima zasmetalo bio je otkriven pupak. Ostaće zabeleženo i da se Glorijina ćerka svojevremeno zabavljala sa pevačem Nikolom Rokvićem, Marinkovim sinom.

Mia je dete iz Glorijinog braka sa pokojnim Miodragom - Mićkom Markovićem, sinom nekadašnjeg predsednika Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije Draže Markovića. Bivša generalica je devedesetih godina ostavila teško bolesnog muža i krajem ‘94. upoznala do tada malo poznatog oficira iz Prištine, svog budućeg muža Nebojšu, koji je posle NATO bombardovanja došao na čelo vojske. Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije često je kritikovan baš zbog ponašanja supruge Glorije. Njeno ime pominjano je u više navrata i svaki put je u pitanju bila neka afera.

Nebojsa Pavkovic, Glorija Pavkovic
foto: EPA

Kada je Nebojša Pavković uhapšen u „Sablji“, Glorija se ekspresno razvela od njega, a on ju je optužio da ga je opljačkala i pobegla s visokim funkcionerom MUP. Glorija se u poslednjih godinu dana (2006. godina) ne pojavljuje u javnosti, a priča se da se ponovo udala.

Vila u Užičkoj

U Užičkoj 28 gradila se vila u koju je trebalo da se usele Pavkovići. Kuća je navodno opremana ekstravagantnim nameštajem od trešnjinog drveta i najmodernijim elektronskim spravama za osmatranje. U njenom prizemlju bila je predviđena sauna i teretana, a na spratu bazen. Krajnji račun za troškove iznosio je osam miliona maraka. - Glorija se stalno žalila kako su sobe i kuća u celini male. Kada je postavljen krov, tražila je da se napravi lift, tako što će se ploče od armiranog betona razbiti. Bilo je i slučajeva kada su se zidovi od blokova rušili da bi se postavili zidovi od cigle. Majstori su se stalno hvatali za glavu od njenih zahteva - prepričavao je jedan od graditelja krajem 1999. godine. Glorija Sotirov, prvi put se u javnom životu pojavila još davne 1983. godine, kada je učestvovala na Izboru za mis Srbije u organizaciji sarajevskog tabloida „As“. Takmičenje je održano u niškoj hali „Čair“, lepotice su bile smeštene u hotelu „Nais“, a Glorija je osvojila titulu druge pratilje.

Pavković tvrdio da se Glorija od njega razvela bez njegovog znanja?!

Beogradski mediji su 2003. godine pisali da se Glorija od Pavkovića, posle njegovog penzionisanja, hapšenja u akciji “Sablja”, teške bolesti i tri operacije na VMA, razvela a da on, kako je tada tvrdio, nije ni znao za to?!

- U vreme pritvora, moja, sada već bivša supruga Glorija, sa dvojicom svojih advokata u prisustvu inspektora MUP i zatvorskih čuvara, dolazila mi je u posetu u beogradski CZ kad god je htela - započinje priču general Pavković. - Znao sam i tada da je reč o flagrantnom kršenju Zakona o policijskom pritvoru, ali, ona je imala dozvolu. U vreme tih poseta, ona je došla i na “ideju” da potpišem zahtev za sporazumni raskid braka - uz uveravanja da će taj papir aktivirati samo ukoliko bi me osudili na višegodišnju zatvorsku kaznu ili isporučili haškom Tribunalu... I, prilikom jedne od poseta, advokat mu je, prema rečima samog Pavkovića, pisale su tada Večernje novosti, dostavio predlog za sporazumni razvod braka i za promenu prezimena Glorije Pavković. Doveo je, tada, i sudskog službenika da overi sporazumni raskid braka. Sve je urađeno uz obrazloženje - da ona i dete budu zaštićeni. ako to bude potrebno...

- Potpisao sam dokumenta za sporazumni razvod, ali uz zahtev i dogovor da se ona “aktiviraju” samo ukoliko se dogodi nešto od navedenog - ispričao je tada Pavković da bi nešto kasnije saznao da je njegov brak sa Glorijom -razveden po hitnom postupku.

Pavković je tada ispričao da su se, dok je još bio u bolnici, dogovorili da mu da ključeve jednog od tri stana.

- Međutim, kad sam pre nekoliko dana izašao, nije bilo ni Glorije ni ključeva - rekao je tada Pavković.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track