KRALJEVO: Izdvojeno 65 miliona dinara za programe razvoja poljoprivrede i pomoć selu
Foto: Kurir.rs/ J.S.

iz budžeta grada

KRALJEVO: Izdvojeno 65 miliona dinara za programe razvoja poljoprivrede i pomoć selu

Srbija -

Za programe razvoja poljoprivredne proizvodnje i ruralni razvoj i pomoć selu iz budžeta Grada Kraljeva u ovoj godini izdvojeno je 65 miliona dinara.

Po rečima Dragana Čorbića, predsednika Saveta za poljoprivredu Grada Kraljeva, 24 miliona investirano je u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, a 27 miliona namenjeno je za osiguranje.

- Za regres za veštačko osemenjavanje umatičenih krava i junica izdvojili smo 9 miliona dinara, a za promotivne aktivnosti, sajmove i edukacije milion dinara. Očekujemo uskoro i raspisivanje javnog poziva na kojem će poljoprivrednici konkurisati za finansijska sredstva. Najveće interesovanje prethodnih godina, a veruje se da će tako biti i ove godine, bilo je apliciranje za sredstva za investicije, kaže Čorbić.

On dodaje da je Kraljevo još pre dve godine takozvanim sistemom bodovanja rešilo problem kojim je neki poljoprivrednik mogao više puta da dobije novčana sredstva, a neko ko se prvi put prijavi na konkurs da ih uopšte ne dobije.

- Svi poljoprivrednici mogu da konkurišu, ali onaj koji prvi put konkuriše, u startu ima 30 bodova, tako da je odmah u prednosti. Takođe, prednost imaju i poljoprivrednici mlađi od 40 godina koji imaju 20 bodova, baš kao i oni koji žive i rade na selu i imaju bar četvrti stepen stručne spreme. Sa tim sistemom smo rešili problem i nema više velikih gužvi na šalterima gradske uprave, ističe Dragan Čorbić.

(Kurir.rs/ J. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track