01:11

Svetski dan Roma

KURIR TELEVIZIJA

SVETSKI DAN ROMA: Toma Panters u "Pulsu Srbije" otkrio sve probleme sa kojima se susreće ova nacionalna manjina u Srbiji

Društvo -

Širom sveta obeležava se Dan Roma, koji slavi romsku kulturu i istovremeno bi trebalo da utiče na podizanje svesti o problemima sa kojima se Romi suočavaju.

U "Puslu Srbije" na Kurir televizji govorili su Tomislav Jovanović, nacionalni koordinator Asocijacije mladih volontera i Tomisalv Jovanović, muzičar i ugostitelj poznatiji kao Toma Panters.

Obojica Tomisalava složila su se da je za bolji status Roma u Srbiji neophodno da se obrati pažnja na romska naselja u kojima ni danas nema uslova za život.

-Nedostaje vode za piće, higijenski uslovi su očajni za život - navode.

Ono što bi moglo da promeni poziciju Roma jeste da bude veća prisutnost mladih Roma i Romkinja u državnim institucijama.

Iako se dosta radilo na stanovanju i zapošljavanju, to nije dovoljno, navodi mladi aktivista, dok je Toma Panters apelovao na romske političare da se više bave onima koji su na margini društvene lestvice, bez osnovnih životnih uslova.

- Ne samo da sede u foteljama, apelujem da izađu malo i pomognu onima kojima je najpotrebnije.

Toma je naveo i da je odnos prema Romima danas teži nego ikad.

- Potrebno je videti te mlade Rome koji su završili fakultete i njih zapošljavati više. To je glavni problem. Imamo puno zaposlenih Roma, ali oni uglavnom rade u JKP-u, kao čistači ulica - kaže Tomislav.

Diskriminacija, kako navode, postoji.

-Ne znam u čemu je problem. Uvek će se pre izabrati nego drugi za posao, nego neki Rom, koji ima i znanje i fakultet - kaže Toma.

Kurir.rs

Bonus video:

00:46

Era Ojdanić o novim merama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track