DR RANKOVIĆ O BRAZILSKOM SOJU: Sa 4 miliona revakcinisanih virus bi bio doveden u slepu ulicu
Foto: Printscreen/TV Pink

trka SA KOronom

DR RANKOVIĆ O BRAZILSKOM SOJU: Sa 4 miliona revakcinisanih virus bi bio doveden u slepu ulicu

Društvo -

Dr Tatjana Adžić Vukičević, direktorka kovid bolnice u Batajnici izjavila je danas da ima naznaka da se u Srbiji pojavio i brazilski soj virusa, a infektolog prof. dr Žarko Ranković kaže da to ne bi bilo čudno, jer virus ne zna za granice, pa je tako u našu zemlju došao soj iz Vuhana, italijanski soj, a sada imamo i britanski koji je zapravo i dominantan.

- Navodi se da ovaj soj daje težu kliničku sliku i da je veći broj preminulih. Međutim kada je reč o broju preminulih uvek treba zadržati neku rezervu i biti oprezan. Potrebno je utvrditi prethodno kako je uređen zdarvstveni sistem u toj zemlji, na kom je nivou i koji stepen zdravstvene nege oboleli dobijaju - kaže dr Ranković.

On dodaje da tek treba utvrditi kakva je efikasnost vakcina kada je u pitanju brazilski soj.

- U toku je trka između virusa i vakcina i tu trku ćemo izgubiti ukoliko budemo neodgovorni i ne budemo se vakcinisali u što većem broju. Trebalo bi vakcinisati više od tri miliona ljudi kako bi se stvorila barijera, a da bi to bio ozbiljan imunitet potrebno je da imamo i četiri miliona revakcinisanih građana. U tom slučaju, uz one koji su već bili u kontaktu sa virusom, bilo da su imali asimptomatsku formu ili su oboleli, verujem da bi imali više od 70 odsto stanovništva imunizovano. Virus bi bio doveden u slepu ulicu iz koje ne može da izađe, odnosno ne bi imao na koga da pređe - kaže dr Ranković.

(Kurir.rs/R.K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track