JASMINA VASOVIĆ POLOŽILA ZAKLETVU: Ovo je nova predsednica Vrhovnog kasacionog suda (FOTO)
Foto: Tanjug/Rade Prelić

skupština srbije

JASMINA VASOVIĆ POLOŽILA ZAKLETVU: Ovo je nova predsednica Vrhovnog kasacionog suda (FOTO)

Društvo -

BEOGRAD - Predsednica Vrhovnog kasacionog suda Jasmina Vasović, koju je na predlog Visokog saveta sudstva skupština izabrala na tu funkciju, položila je danas zakletvu pred poslanicima u Domu Narodne skupštine.

Zakletva sudije glasi: "Zaklinjem se svojom čašću da ću svoju funkciju vršiti verno Ustavu i zakonu, po najboljem znanju i umeću i služiti samo istini i pravdi".

Vasović je zakletvu položila na Posebnoj sednici koju je zakazao predsednik parlamenta Ivica Dačić.

Jasmina Vasović, Kasacioni sud, predsednica, Ivica Dačić, Maja Popović
foto: Tanjug/Rade Prelić

Jasmina Vasović je rođena 1969. godine u Čačku, diplomirala je 1995. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a pravosudni ispit je položila 27. juna 2020. godine. Vasović je od 2009. do 2013. bila sudija Višeg suda, a potom i sudija Apelacionog suda, a za sudiju Vrhovnog kasacionog suda izabrana je 2018. godine.

Prema Zakonu o sudijama, predsednik VKS bira se na period od pet godina i ne može biti ponovo biran.

Jasmina Vasović, Kasacioni sud, predsednica
foto: Tanjug/Rade Prelić

Zakletvi su prisustvovali ministarka pravde Maja Popović, predsednik Ustavnog suda Srbije, predstavnici Viskog saveta sudstva, sudije Vrhovnog kasacionog suda. Po polaganju zakletve Dačić je Vasovićevoj čestitao na izboru i poželeo joj uspeh u radu.

Ministarka pravde: Vasović je pravi izbor za predsednicu VKS

Povodom izbora novog predsednika Vrhovnog kasacionog suda (VKS) Jasmine Vasović, koja je danas položila zakletvu pred poslanicima, ministarka pravde Maja Popović ocenila je da je Narodna skupština učinila pravi izbor, imajući u vidu značaj VKS, kao i biografiju i rezultate rada novoizbarane predsednice Popović smatra da će sudija Vasović od momenta stupanja na funkciju opravdati sva očekivanja.

"U kapacitetu rukovodioca resora za pravosuđe čija je nadležnost, pored ostalog i praćenje stanja u oblastima koje normativno uređujemo, izražavam nadu da ćemo koordinisanim pristupom zajednički sagledavati sve izazove sa kojima se pravosudni organi suočavaju u primeni prava, na način kojim se ne zadire u nezavisnost sudske vlasti, a doprinosi prvenstveno definisanju rešenja za prevazilaženje problema", navela je ministrka u pisanoj izjavi.

S obzirom na to da novoizabrana predsednica najvišeg suda u zemlji po položaju postaje i predsednik Visokog saveta sudstva, Popović očekuje da će zajedničkim radom u tom telu doprineti unapređenju pravosuđa, kako u kadrovskim kapacitetima, tako i u drugim segmentima propisanih nadležnosti.

Naglasila je da je ovaj predsednice VKS i zakletva pred Narodnom skupštinom Republike Srbije, "potvrda čvrstog pristupa koji podrazumeva obezbeđivanje kontinuiteta sprovođenja izbornih postupaka koji rezultiraju mandatnim angažovanjem čelnika sudova u našoj državi".

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track