Najnovije vesti

VAKCINISANIM KORISNICIMA DOMOVA ZA STARE DOZVOLJEN IZLAZAK: Ovo su pravila koja moraju da poštuju prilikom susreta sa porodicom
Foto: Shutterstock

konačno

VAKCINISANIM KORISNICIMA DOMOVA ZA STARE DOZVOLJEN IZLAZAK: Ovo su pravila koja moraju da poštuju prilikom susreta sa porodicom

Društvo

Korisnici domova za stare će nakon više od godinu dana, konačno moći da izađu iz domova, posete svoje porodice i prespavaju kod njih!

Međutim, ovo će se odnositi samo na one koji su kompletno vakcinisani, odnosno kojima je prošlo 14 dana od druge doze, kao i na one koji su preležali kovid 19, s tim da nije prošlo više od tri meseca od početka bolesti!

Takođe, neophodno je da u ustanovi u poslednjih 14 dana nije bilo potvrđenih slučajeva kovid infekcije kod korisnika i zaposlenih.

Naime, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja donelo je preporuku o načinu postupanja korisnika i ustanova socijalne zaštite za smeštaj korisnika prilikom kratkotrajnih izlazaka iz ustanova bez noćenja ili sa noćenjem.

Pored preporuka o uslovima koje je neophodno ispuniti kako bi se dobila dozvola za izlazak, Ministarstvo navodi precizno i koje se mere prevencije tokom posete porodice moraju poštovati.

- Pre odobrenja posete porodici (izlazak sa noćenjem) potrebno je da se članovi porodice korisnika obrate osoblju ustanove kako bi dobili informacije o propisanim uslovima i organizaciji posete porodici. Zaposleni u ustanovi ili organizaciji u razgovoru sa porodicom razmatraju rizike od zaražavanja kovidom-19 i predlažu aktivnosti za ublaženje rizika. U razmatranje treba uzeti u obzir broj članova i sastav porodice, mesto življenja, način prevoza korisnika, mentalni status korisnika i njegovu sposobnost da se pridržava propisanih protivepidemijskih mera, kao i sprempost članova porodice da se pridržavaju protivepidemijskih mera - navodi se u preporuci.

porodica, roditelji, mamini sinovi, roditelji sa decom
foto: Shutterstock

Dve nedelje pre posete, kako se dodaje, potrebno je da članovi porodice u kojoj će korisnik boraviti smanje potencijalnu izloženost SARS-CoV-2 virusu ograničavanjem broja osoba sa kojima stupaju u kontakt, strogo se pridržavaju protivepidemijskih mera ili da su vakcinisani protiv koronavirusa.

Prevoz korisnika treba obavljati porodičnim autom ili taksi prevozom.

Ne preporučuje se poseta daljoj rodbini, kao ni organizovanje proslava i druženja.

- Potrebno je organizovati spavanje i odmor korisnika u zasebnoj sobi i redovno čistiti i dezinfikovati kupatilo, brave, slavine i druge predmete koji se često dodiruju. Izbegavati deljenje hrane i pića tokom trajanja posete. Ukoliko se konzumira hrana ili piće održavati udaljenost od najmanje dva metra između osoba za stolom i korisnika - navodi se u preporuci i dodaje da je potrebno izbegavati često grljenje i prisne kontakte, a pri grljenju i bliskom kontaktu potrebno je nositi zaštitne maske.

U preporuci se navodi i da se prilikom povratka iz posete ne vrši rutinsko PCR testiranje niti se određuje mera samoizolacije korisniku koji je kompletno vakcinisan, kao ni korisniku koji je preležao Kovid-19 infekciju.

- Mera samoizolacije se određuje korisnicima koji su imali kontakt sa potvrđenim slučajem kovida-19 ili ukoliko razviju simptome i znake kovid infekcje bez obzira na vakcinalni status ili istoriju prethodno preležane infekcije.

(Kurir.rs/R.K.)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...