Najnovije vesti

PAVLE ZELIĆ IZ AGENCIJE ZA LEKOVE IMA PORUKU ZA GRAĐANE: Budite bezbrižni i nastavite da se imunizujete ovom vakcinom
Foto: Printscreen/RTS

vakcinacija nema alternativu

PAVLE ZELIĆ IZ AGENCIJE ZA LEKOVE IMA PORUKU ZA GRAĐANE: Budite bezbrižni i nastavite da se imunizujete ovom vakcinom

Društvo

U toku je istraga koja treba da utvrdi da li su slučajevi retkog tipa krvnih ugrušaka povezani sa vakcinom Astra-Zeneka protiv korona virusa, a Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) kaže da je stav i SZO i Evropske agencije za lekove isti, a to je da ne treba ograničiti primenu te vakcine.

On je na konferenciji za novinare, na kome je bio i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, rekao da je neuporedivo veća korist nego rizik nakon primene vakcine Astra-Zeneka, te da u Srbiji ne postoji nijedan slučaj bilo kakvih tromboembolijskih problema sa krvnim ugrušcima koji su dovedeni u vezi sa tom vakcinom.

- Sve što je do sada evidentirano vezano za neželjene reakcije na ovu vakcinu, pažljivo je proučavano na svetskom, evropskom nivou i kod nas. Imamo dnevne izveštaje o neželjenim reakcijama i ništa sporno do sada nismo videli - poručio je Zelić.

Ističe, svi pacijenti koji su primili prvu dozu Astra-Zeneka vakcine, bez ikakve bojazni mogu da prime i drugu dozu.

- Da postoji bilo kakav problem, Agencija za lekove bi reagovala, a do sada nije bilo nikakve takve preporuke niti bilo kakvog ograničenja i želimo da poručimo građanima da mogu da budu bezbrižni i da nastave da se imunizuju ovom vakcinom - rekao je Zelić.

Istakao je da vakcinacija nema alternativu i da su sve vakcine koje je ALIMS kontrolisao kvalitetne, efikasne i pre svega, bezbedne.

On je danas sa predstavnicima studentskih organizacija razgovarao o značaju vakcinacije protiv kovida-19.

(Kurir.rs/ RTS)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...