02:12

Solarni paneli u Čačku

kurir televizija

ZAVIRITE U JEDNU OD NAJVEĆIH SOLARNIH ELEKTRANA U SRBIJI! Može da snabde do 100 domaćinstva, a evo koja je cena takve investicije

Društvo -

Jedna od prvih solarnih elektrana velikog kapaciteta u Srbiji nalazi se nadomak Čačka, u selu Vranići.

Na ovom postrojenju montirano je oko 2.000 panela sa snagom od 250W. Saša Luković, elektroinženjer objašnjava da bi oko 100 domaćinstva moglo da se napaja sa ove elektrane.

"Ovo su paneli iz 2015. godine. Danas imamo panele veće snage od 380, 400W, tako da svako može za svoje potrebe na nivou domaćinstva da montira četiri, pet panela i tako omogući napajanje osnovnih potreba, za rasvetu, računare, rashlada, telefoni itd.", navodi on.

Kako dodaje, dva glavna razloga za montiranje solarnih panela su ekonomski i ekološki.

"Računi za električnu energiju se obično kreću oko 5000 dinara, a ovako oni mogu da se prepolove, ako ne i više i tako se ostvaruje ušteda", objašnjava Luković.

Naglašava da je kvalitet energije dobijen iz obnovljivih izvora na nivou, tako da nema problema na mreži, kvarova, skokova i padova napona...

Mirko Pešić, direktor Naučno-tehnološkog parka Čačak napominje da će se mnoga domaćinstva i firme odlučivati za ovaj vid dobijanja energije, kako iz ekonomskih razloga jer se očekuje rast cena električne energije, tako i zbog toga što se više od 80 odsto električne energije u Srbiji proizvodi iz uglja koji je veliki zagađivač vazduha.

"Kada govorimo o cenama, one su sve povoljnije. Cena investicije solarne elektrane od 25 kW na Naučno-tehnološkom parku je oko 15.000 evra", objasnio je Pešić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track