KOVID 19 UBIO DEČAKA (9), 11 dana se borio za život, ali je virus bio jači
Foto: Profimedia

STRAVIČNO!

KOVID 19 UBIO DEČAKA (9), 11 dana se borio za život, ali je virus bio jači

Društvo -

Ovaj mališan je druga najmlađa žrtva ove pošasti u Srbiji, posle novorođenčeta koje je umrlo pre 8 dana

Posle 11 dana borbe za život na respiratoru dečak D. P. (9) iz mesta Džep kod Vladičinog Hana preminuo je u noći između nedelje i ponedeljka od posledica koronavirusa, potvrdila je za Kurir dr Emilija Golubović, direktorka Klinike za dečje interne bolesti iz KC Niš.

Pridružene bolesti

Dečak je 8. aprila primljen na ovu kliniku zbog obostrane upale pluća i potvrđene infekcije koronavirusom.

- Pacijent je sedmog dana od prijema na Kliniku za dečje interne bolesti stavljen na aparat za mehaničku ventilaciju (respirator) i više puta je primao derivate krvi i plazmu rekonvalescenata. Zbog akutnog kliničkog pogoršanja, reintubiran je 25. aprila. U toku noći 26. aprila došlo je do naglog pada saturacije i srčane frekvence. Primenjene su sve mere reanimacije, ali je on preminuo - poručili su iz klinike. Podsećaju da je dečak imao nekoliko ozbiljnih pridruženih bolesti koje su ugrožavale njegovo zdravstveno stanje i pre infekcije koronom, a koje su dodatno otežale samu infekciju i doprinele konačnom ishodu.

U KC Niš se nalaze i dve kovid pozitivne bebe, koje su pre nekoliko dana tu prebačene iz Vranja, a prema rečima dr Golubović, njihovo stanje je stabilno.

- Dve bebe su stabilne, jedna bez ikakvih simptoma, druga je stabilno, imala je temperaturu, sad je dobro - rekla je Golubovićeva.

Preminuli dečak je, inače, druga žrtva korone među mališanima, i to u vrlo kratkom roku. Dosad najmlađa žrtva ove pošasti u Srbiji bila je beba iz Kragujevca, koja je rođena sa kovidom i odmah stavljena respirator, ali je preminula devetog dana po rođenju, 19. aprila, u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj zbog posledica citokinske oluje i plućne hipertenzije.

Mutirani soj

Pedijatar Saša Milićević podsetio je da u Srbiji trenutno dominira britanski soj, koji više napada decu jer ima veći afinitet kod njihovih receptora nego „običan“ koronavirus.

korona infografika
foto: Canva

Decu kosi i stomačni virus

U bolnici petoro mališana

l Na Dečje odeljenje Opšte bolnice u Užicu primljeno je petoro dece iz jednog privatnog vrtića. Mališani su obilno povraćali, imali proliv i visoku temperaturu. Uzeti su im uzorci za analize, testirani su i PCR testovima da bi se otkrio tačan uzrok, jer su kliničke slike neobične i poprilično ozbiljne, ali je najverovatnije reč o stomačnom virusu, poručili su lekari.

S. Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track