OTIŠLA DA PODIGNE KAPKE, A IZAŠLA SA SPRŽENIM OČIMA: Željana u kozmetičkom salonu pala u ruke NADRILEKARA i prošla pakao!
Foto: Nikola Anđić, Privatna Arhiva

STRAVIČNO!

OTIŠLA DA PODIGNE KAPKE, A IZAŠLA SA SPRŽENIM OČIMA: Željana u kozmetičkom salonu pala u ruke NADRILEKARA i prošla pakao!

Društvo -

Pre godinu dana sam pala u ruke nadrilekarke, koja mi je uništila život, rekla je Željana Milanović, jedna od sedam žena koje su podnele tužbe protiv vlasnika kozmetičkih salona

Na Instagramu sam videla reklamu kozmetičkog salona i tamo otišla da podignem kapke, a izašla sam sa opekotinama i trajnim ožiljcima na kapcima koji će mi ostati do kraja života, izjavila je za Kurir Željana Milanović, jedna od žrtava kojoj su, kaže, nadrilekari uništili život.

- Pre godinu dana sam pala u ruke nadrilekarke. Otišla sam da podignem kapke u jednom kozmetičkom salonu u Beogradu, intervencija je bila veoma bolna, a posle nje sam ostala unakažena. Jezivo je izgledalo. Mesecima posle tog zahvata sam oči skrivala kosom, stavljala puder i šminku kako bih mogla da izađem na ulicu, a jedno vreme uopšte nisam ni izlazila napolje - kaže ona. Dodaje da još sanira povrede uz lasere, kreme i meleme, a da je vlasnica tog salona odbila da joj tretira ožiljke ili nadoknadi štetu.

- Svi nadrilekari preko Instagrama omalovažavaju nas žrtve i trpimo pretnje kako bismo zaustavili sve to. Otkrili smo nadrilekara koji je falsifikovao ličnu kartu i otvorio ordinaciju, radio opasne operacije i iza sebe ostavio veliki broj žrtava - rekla je Željana, jedna od sedam žena koje su podnele tužbu protiv lažnih kozmetičara koji su ih unakazili, a o čemu je Kurir ranije pisao. Njihov slučaj podstakao je na reakciju i Udruženje za estetsku medicinu „Sesiam“, čija je predsednica dr Kristinom Davidović na jučerašnjoj konferenciji za novinare istakla da problem nadrilekarstva poslednjih godina pogađa ceo region i urušava zdravstvene sisteme.

- Proteklih mesec dana otkrili smo lance crne ekonomije i šverca neregistrovanog materijala nedozvoljenog od strane Agencije za lekove i Lekarske komore - rekla je ona.

Kristina Davidović
foto: Nikola Anđić

Dr Kristina Davidović

Posle praznika još 50 tužbi

Dr Kristina Davidović rekla je da su se u grupi na Instagramu okupili pacijenti s trajnim posledicama nakon estetskih zahvata:

- Zahvaljujući društvenim mrežama, otkrili smo oko 300 oštećenih pacijenata. Zasad je podneto sedam tužbi, a posle praznika će ih biti i preko 50.

Zbog toga je, kako dodaje, udruženje „Sesiam“ pokrenulo akciju u Srbiji „Stop nadrilekarstvu“, koju su podržali Stomatološka komora, Lekarska komora, kao i Ministarstvo zdravlja.

- Ovo zahteva opširniju akciju na terenu, biće uključene sve inspekcije ministarstva, kao i sanitarne inspekcije. Imaćemo dovoljno raspoloživih ljudskih kapaciteta da stanemo na put ovoj pojavi koja šteti ugledu zdravstvenih radnika - rekao je na konferenciji dr Goran Stamenković, pomoćnik ministra zdravlja.

Dr Vitomir Konstantinović, direktor Stomatološke komore, istakao je da estetskom hirurgijom mogu da se bave samo ljudi sa završenim stomatološkim i medicinskim fakultetom: - Otkad je ova vrsta medicine u ekspanziji, sve više pacijenata nam dolazi s raznim komplikacijama.

Dr Danilo Jeremić

Za estetske hirurge obavezna licenca

Dr Danilo Jeremić, predsednik beogradske lekarske komore, rekao je da oni koji se bave ovom granom medicine moraju imati licencu Lekarske komore: - Svi koji nemaju ovaj status podležu krivičnom zakoniku pod nadrilekarstvo, jer mogu naneti telesno i psihičko oštećenje pacijentu.

Kurir.rs/Aleksandra Kocić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja