VAKCINA JE SPAS, NEMA RAZLOGA DA NE BUDE BEZBEDNA ZA TRUDNICE: Dr Kuljić Kapulica za Kurir o spasavanju celih porodica
Nada Kuljić Kapulica, Foto: Printscreen

JEDINO EFIKASNO SREDSTVO PROTIV VIRUSA

VAKCINA JE SPAS, NEMA RAZLOGA DA NE BUDE BEZBEDNA ZA TRUDNICE: Dr Kuljić Kapulica za Kurir o spasavanju celih porodica

Društvo -

Vakcina protiv koronavirusa jedino je sredstvo borbe protiv ove pošasti, saglasna od samog početka struka, a to još jednom za Kurir potvrđuje i doktorka Nada Kuljić Kapulica.

- I dalje tvrdim da je vakcina jedino sredstvo protiv virusa. Ima pojedinačnih leka, ali se taj virus ne može suzbiti širenje osim vakcinom. Sve vakcine su efikasne, bez obzira na varijante - rekla je ona.

Doktorka Kapulica osvrnula se i na slučaj preminule porodilje iz Zaječara, koja je u ponedeljak na svet donela zdravu bebu, a jutros u 7.20 časova preminula.

- Za vakcinaciju trudnica svakako su merodavniji ginekolozi. Preporuka je da je prime žene sa rizičnim trudnoćama, i ne postoji razlog da trudnicama vakcina škodi - rekla je doktorka Kapulica.

Inače, nova studija javnog zdravstva Engleske (Public Health England) pokazala je da jedna doza COVID-19 vakcine smanjuje prenos virusa u domaćinstvu i do polovine.

Studije su već pokazale da vakcinacija protiv koronavirusa značajno smanjuje rizik od zaraze. Novo istraživanje te zemlje pokazuje da su oni koji se zaraze tri nedelje nakon primanja jedne doze vakcine Pfizer-BioNTech ili AstraZeneca imali izmedu 38% i 49% manje šanse da virus prenesu na svoje kontakte u domacinstvu od onih koji nisu bili vakcinisani. Zaštita se videla otprilike 14 dana nakon vakcinacije.

Domaćinstva su visoko rizična okruženja za prenos, ali pružaju dokaze o uticaju vakcina na sprečavanje daljeg prenosa. Slični rezultati se mogu očekivati I u drugim sredinama sa sličnim rizicima prenosa, kao što su zajednički smeštaj i zatvori.

Povezivanjem podataka o domaćinstvima sa statusom vakcinacije, studija je upoređivala verovatnoću prenosa za vakcinisane ukućane na nevakcinisane. Studija je obuhvatila preko 57.000 kontakata iz 24.000 domaćinstava u kojima je bio laboratorijski potvrđen slučaj koji je primio vakcinaciju, u poređenju sa skoro milion kontakata nevakcinisanih slučajeva.

Met Henkok, sekretar za zdravstvo i socijalnu zaštitu, rekao je:

"Ovo je sjajna vest - mi već znamo da vakcine spašavaju živote i ova studija je najopsežniji stvarni podatak koji pokazuje da su i vakcinee prekidaju prenos ovog smrtonosnog virusa. Vakcine su najbolji izlaz iz ove pandemije jer vas štite i mogu vas sprečiti da nesvesno zarazite nekoga u svom domaćinstvu. Pozivam sve da prime vakcinu I revakcinu jer j druga doza najjača moguća zaštita. Ovo je ogroman nacionalni napor i zajedno ćemo pobediti virus".

Dr Mari Ramsai, šef imunizacije u PHE, napominje:

"Vakcine su od vitalnog značaja za povratak na normalan način života. Ne samo da vakcine smanjuju težinu bolesti i sprečavaju stotine smrtnih slučajeva svakog dana, već sada vidimo da imaju i dodatni uticaj na smanjenje šanse za prenošenje COVID-19 na druge. Podstičem svakog kome se ponudi vakcina da je uzme što je pre moguće".

Prethodne studije PHE pokazale su da su i vakcine Pfizer-BioNTech i AstraZeneca visoko efikasne u smanjenju infekcija COVID-19 kod starijih ljudi. Naime, prema podacima PHE, zahvaljujući vakcinaciji, samo u poslednjih mesec dana, sprečeno je 10.400 smrtnih slučajeva osoba u 60im godinama – navodi se u saopštenju Public Health England.

Kurir.rs / Suzana Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track