JOANIKIJE: Ugovor između Srpske pravoslavne crkve i države po crnogorskom Ustavu
Foto: Youtube prtscr / Ostrog Tv studi

dogovor

JOANIKIJE: Ugovor između Srpske pravoslavne crkve i države po crnogorskom Ustavu

Društvo -

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije je danas kazao da u temeljnom ugovoru koji treba da bude potpisan između Mitropolije crnogorsko-primorske i vlade Crne Gore ne sme da bude ništa što je u nesaglasnosti sa Ustavom Crne Gore i sa njenim zakonodavnostvom.

"Na osnovu onoga što nam već Ustav daje, i što nam daje Zakon o slobodi veroispovesti, prosto pojedina pitanja se malo opširnije razrađuju i definišu se neki okviri saradnje za budućnost u nekom širem planu, kao i sa ostalim verama u Crnoj Gori", rekao je Joanikije za Radio Svetigora, a prenele Vijesti.

Joanikije rekao je da Mitropolija crnogorsko-primorska zasad raspolaže samo nacrtom temeljnog ugovora koji treba da potpišu Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vlada Crne Gore, te da o tom aktu sad treba da se izjasni Podgorica.

"Imamo tekst koji je usvojen na nivou crkve, taj tekst je dostavljen Vladi. Ona treba da se izjasni, ima pravo da da neke primedbe, da nešto popravi, da nešto prihvati, i tu će se, nadam se, rukovoditi onim načelima koja su fiksirana u Ustavu i zakonima Crne Gore, posebno u Zakonu o slobodi veroispovesti", dodao je Joanikije, koji je ujedno i administrator Mitropolije.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track