02:42

22 godine od NATO bombardovanja po niškim civilima

KURIR TELEVIZIJA

JOŠ JEDNO OPRAŠTANJE OD UBIJENIH CIVILA U NATO AGRESIJI! Nišlije se oprostile: Bio je to masakr, bukvalno sam preskakao tela

Društvo -

Više od dvadeset godina je prošlo od kada je u NATO bombardovanju na današnji dan poginulo više civila koji su samo krenuli na pijačnu kupovinu.

Tog 7.maja 1999. godine, na vratima kafane u kojoj je radila kao kuvarica, život je izgubila Gordana Sekulić (27).

Vlasnik kafane Živorad Mitić svake godine na ovaj dan u 11.30 sati ide na Gordanin grob, sa suzama u očima priseća se velike tragedije.

"Dete koje mrava nije zgazilo, ne može da se rodi više tako dete. Ogromna šteta!", kaže Živorad i dodaje da je kobnog dana na ulici poginulo šestoro ljudi, među njima i dvadesetšestogodišnja trudnica u 8. mesecu trudnoće.

"Ovde je poginulo šestro ljudi, ja sam ih skupljao. Ja sam trudnicu koja je poginula na uglu, pred porođaj, lepa, mlada, hteo sam da svisnem kad sam video kako leži na leđima trudna, mrtva na mestu", priseća se on strašne scene.

Marko Smiljković, novinar lista Kurir koji je tada čudom izbegao smrt, ni posle 22 godine ne može da zaboravi prizore tela u lokvama krvi i jauke.

"Bila je tišina i iz nje se prešlo u urlike, strašne stvari. Trčao sam prema kapiji, ispred nje je bio čovek kome je otkinuta noga. Onda sam otišao dalje i video masakr, bukvalno sam preskakao tela. To su sve cicli, ljudi koji su pošli ili se vraćali sa pijace. Oko njih su se videli jaja, kupus...", navodi Marko.

U znak sećanja na žrtve Nato agresije podignut je spomenik gde je održan parastos i polaganje venaca.

Niš su bombe razarale 29 dana, poginulo je ukupno 26 civila, teže je ranjeno njih 60, a lakše oko 20 građana.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track