01:42

CRNA STATISTIKA! Od raka jajnika svakog dana od TRI OBOLELE ŽENE- JEDNA UMRE! Očekuje se nagli porast obolelih nakon PANDEMIJE

užas

CRNA STATISTIKA! Od raka jajnika svakog dana u Srbiji OBOLE 3 ŽENE, a JEDNA UMRE! Očekuje se porast obolelih nakon PANDEMIJE

Društvo -

Svakog dana u Srbiji 3 žene obole od karcinoma jajnika, a jedna umre od ove bolesti.

Na godišnjem nivou umre više od 450 žena od raka jajnika koji je deseti najučestaliji rak kod žena i peti po smrtnosti od svih kancera koji pogađaju žene.

Gorica Đokić
foto: Kurir televizija

O ovoj temi danas smo razgovarali u Pulsu Srbije na Kurir televiziji sa Goricom Đokić iz udruženja za borbu protiv raka jajnika „Progovori“.

- Rak jajnika je najsmrtonosniji ginekološki kancer, svaki dan tri žene obole a jedna umre. Ja sam žena koja je preživela ovaj vid kancera i znam koliko je teško boriti se. Bojimo se da će nakon ove pandemije biti povećanje i broj maligniteta jer se žene nisu javljale na redovne preglede - rekla je Gorica.

Gorica Đokić
foto: Kurir televizija

- Simptomi raka jajnika su nadutost stomaka, bol u karličnom delu i leđima, štucanje, sitost pri obroku, zatvor i maljavost - rekla je Gorica Đokić i dodala da su ovo vrlo nespecifični simptomi zbog kojih se većina žena i ne javlja ginekologu.

Gorica Đokić
foto: Kurir televizija

Geni su takođe veliki faktor i savetuje se praćenje porodične anamneze. Rak jajnika, srećom, može da se izleči.

- Postoji rani skrin otkrivanja raka jajnika. Operacija je zlatni standard, hemoterapija prati operaciju, radioterapija i savremene terapije koje su dostupne i u našoj zemlji. Mi smo se izborili za linijske terapije koje su sada dostupne ženama za lečenje ovog maligniteta -

Gorica Đokić
foto: Kurir televizija

Psihološka podrška je najvažnija jer je neprihvatanje bolesti ono što se prvo desi nekome ko sazna da ima kancer.

Gorica Đokić
foto: Kurir televizija

Kurir.rs/M.Lekić

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Bonus video:

01:41

MAJKA I SIN ZAJEDNO SE BORE SA KANCEROM! Ostala bez organa, a NAJGORE tek usledilo – oboleo i mališan (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track