BATALJONI MOĆNIH OKLOPNJAKA GRMELI U NIŠU! Vojska Srbije jača za 30 tenkova T-72MS i 30 oklopno-izviđačkih vozila BRDM-2MS (FOTO)
Foto: Vojska Srbije

donacija rusije

BATALJONI MOĆNIH OKLOPNJAKA GRMELI U NIŠU! Vojska Srbije jača za 30 tenkova T-72MS i 30 oklopno-izviđačkih vozila BRDM-2MS (FOTO)

Društvo -

U niškoj kasarni "Mija Stanimirović" danas je izvršena primopredaja 30 tenkova T-72MS i 30 oklopno-izviđačkih automobila BRDM-2MS iz donacije Ruske Federacije.

Danas je prikazan i Oklopno izviđački i tenkovski bataljon na maršu, a posebno su predstavljene osnovne taktičko-tehničke karakteristike tenka T-72MS i oklopno-izviđačkog automobila BRDM-2MS.

Tenk T-72MS je inače modernizovana varijanta tenka T-72. Modernizacija je urađena u 61. oklopno remontnom zavodu (BTRZ) u Ruskoj Federaciji. Težak je nešto više od 44 tone, a maksimalna brzina kretanja je 60 km/sat. Naoružan je topom 125mm sa borbenim kompletom od 42 projektila odnosno mitraljezom PKT 7,62mm sa borbenim kompletom od 2.000 metaka i mitraljezom KORD 12,7mm sa borbenim kompletom od 600 metaka.

Oklopno-izviđački automobil BRDM-2MS namenjen je za izviđanje u svim borbenim operacijama i za sve vidove izviđanja na zemljištu i vodi. Može se koristiti za borbeno osiguranje, borbu sa osiguravajućim jedinicama neprijatelja, za prevoz kurira i oficira za vezu, kao sredstvo veze ili komandni automobil, ali i za napad na desantne snage neprijatelja.

1 / 6 Foto: Vojska Srbije

Primopredaji su prisustvovali ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

- Radi se o donaciji Ruske Federacije Vojsci Republike Srbije u vrednosti od oko 75 miliona evra, a na osnovu sporazuma koji su u Sočiju dogovorila dva predsednika (Aleksandar) Vučić i (Vladimir) Putin - rekao je Stefanović.

U novembru u Nišu je prikazan prvi deo donacije od 11 tenkova T-72 i 10 oklopnih trаnsportera. Danas su tenkovski bataljon i bataljon BRDM-2MS upotpunjeni, a pristiglo naoružanje će značajno poboljšati operativne sposobnosti Kopnene vojske.

Ceremoniji su prisustvovali i zamenici ministra odbrane Ruske Federacije Nikolaj Pankov i Aleksandar Fomin i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko. General Fomin simbolično je uručio generalu Mojsiloviću ključ od tenka.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track