01:43

VERSKI ANALITIČAR MILOŠ STOJKOVIĆ: Jedinstvo crkve je jedinstvo naroda

STOJKOVIĆ I RAKOVIĆ U USIJANJU DANA

SABOR SPC POSLE 2 GODINE: Jedinstvo crkve je temelj jedinstva naroda! Izbor episkopa verovatno u petak (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Redovni Sabor Srpske pravoslavne crkve održava se nakon dve godine, a pred arhijerejima su brojna pitanja, od postizanja i očuvanja jedinstva u SPC do postavljanja mitropolita u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i ljubljansko-zagrebačkoj, kao i potpisivanja ugovora između SPC i Vlade Crne Gore...

O ovim temama u "Usijanju dana" na Kurir televiziji govorili su teolog i verski analitičar Miloš Stojković i istoričar Aleksandar Raković.

Usijanje dana, Miloš Stojković
foto: Kurir

"Jedinstvo crkve je vrlo važno, to je temelj jedinstva naroda. Crkva je osnovni stub svakog naroda. Patrijarh je na Saboru govorio mudro i savremeno", počeo je Stojković, pa dodao:

"Na Saboru se nikada ne dešava ništa spektakularno prva dva dana, izbor episkopa očekujem u petak. Posebna pažnja biće usmerena ka našoj crkvi u Crnoj Gori".

Usijanje dana, Aleksandar Raković
foto: Kurir

Stojković je izrazio zadovoljstvo što je u "Usijanju dana" u društvu Rakovića, za koga kaže da je imao veliki doprinos u odbrani SPC u Crnoj Gori.

"Bilo je pojave samovolje episkopa i pokušaja pravljenja crkve u crkvi, o čemu je patrijarh govorio. Ne bih sada imenovao te episkope, neke stvari treba gurnuti pod tepih i o tome govoriti za koju godinu", naveo je Raković.

"Krivokapić se ne pokazuje kao čvrst vladar u Crnoj Gori, dozvoljava da ga povetarac pomera. Ako to ne promeni, trebalo bi da rekonstruiše vladu", dodao je Raković.

Usijanje dana
foto: Kurir

O izboru mitropolita crnogorsko-primorskog umesto upokojenog Amfilohija, Stojković kaže:

"Treba nam ličnost koja će ujediniti sve. Ima nekoliko kandidata. Kao dete crkve, ne bih o imenima. Crkva nije stranka niti udruženje građana, tako da o takvim pitanjima odluku prepuštamo arhijerejima".

"S naše strane, nama je logično da bude Joanikije. Međutim, možda Saboru nešto drugo bude logično. Kako Sabor odluči, tako će biti", nadovezao se Raković.

"Pitanje je da li će Sabor uopšte sada popunjavati episkopska pitanja. Za očekivati je da hoće, ali ne mora da znači", dodao je Raković i nastavio:

"Vladika Joanikije je među prvima u Crnoj Gori izašao na ulicu, ne sme se zaboraviti".

Gosti su apostrofirali da možda sada ne bude izabran mitropolit ljubljansko-zagrebački jer je to osetljiva pozicija.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track